Schulting collectie Afrikaanse kunst in Kunsthal KAdE

04-08-2023 (12:07) - Bucket list

Kunsthal KAdE toont van 24 september 2023 t/m 7 januari 2024 de collectie Afrikaanse kunst van Carla en Pieter Schulting.

In de afgelopen vijf jaar hebben zij een verzameling aangelegd van 170 kunstwerken van 154 kunstenaars uit 33 Afrikaanse landen en de Afrikaanse diaspora. In de tentoonstelling Africa Supernova wordt een dwarsdoorsnede uit de collectie getoond.

Jonge kunstenaars

Kernen worden gevormd door kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Oost-Afrika (Kenia, Oeganda, Ethiopië) en Noord-Afrika. Met een focus op jonge kunstenaars - het grootste deel is rond de dertig jaar oud - is de tentoonstelling een bloemlezing uit een kunstscène in opkomst. De focus ligt op schilders, met daarnaast een aantal beeldhouwers en een groeiende aandacht voor fotografie.

“Hedendaagse Afrikaanse kunstenaars vouwen - vanuit dit besef - verleden, heden en toekomst in elkaar”, schrijft Azu Nwagbogu (co-curator Buro Stedelijk, Amsterdam) in zijn bijdrage aan de catalogus, “waarmee ze een gat opvullen (lees: wond) dat niet zomaar overbrugd kan worden met het zelfcitaat van de figuratie".

Wat is Afrikaanse kunst?

In een interview voor de catalogus bij deze tentoonstelling vertellen Carla en Pieter Schulting over hun passie en hun motivatie achter het verzamelen van Afrikaanse kunst.

Pieter Schulting: “Wat is Afrikaanse kunst? Dat bestaat eigenlijk niet, omdat het zo divers is. Een kunstenaar uit Marokko kan een heel ander werk maken dan een kunstenaar uit Zuid-Afrika. Het is natuurlijk een enorm continent en we willen ook laten zien dat er grote verschillen zijn. Zelf heb ik, sinds we Afrikaanse kunst verzamelen, een andere kijk op het continent gekregen. Het ontdekken van de kunstwerken en het ontmoeten van mensen uit veel verschillende Afrikaanse landen is erg leerzaam en inspirerend.”

Carla Schulting: “De titel Africa Supernova weerspiegelt hoe de kunst van het Afrikaanse continent de afgelopen jaren stormenderhand de kunstwereld heeft veroverd, als in een explosie. We beginnen nog maar net te ontdekken wat het Afrikaanse continent voor ons in petto heeft. De titel is bedacht door de Nigeriaanse curator Azu Nwagbogu, die volgend jaar het Benin-paviljoen zal cureren voor de Biënnale van Venetië. Deze titel vat goed samen dat onze collectie niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen is, zo gevarieerd en divers als die is. We verzamelen alleen werken waar we van houden, die ons in het hart raken. Het is een explosie van creativiteit en dat is precies wat we willen laten zien.”

Pieter Schulting: “Met deze tentoonstelling willen we een overzicht geven van de jonge kunstenaars die nu Afrika op de wereldkaart zetten. We denken dat wanneer je over twintig jaar terugkijkt, deze periode deel gaat uitmaken van de kunstgeschiedenis.”

De catalogus bestaat uit 232 volledig geïllustreerde pagina's met hun gehele collectie kunst uit Afrika en de diaspora. Het bevat naast het interview twee essays, door Azu Nwagbogu en Raphael Dapaah, en circa 150 biografieën van de kunstenaars in de collectie.

Africa Supernova. Collectie hedendaagse Afrikaanse schilderkunst van Carla en Pieter Schulting is van 24 september t/m 7 januari te zien in Kunsthal KAdE in Amersfoort. 

Beeld: Oluwole Omofemi, Fearless, 2021.