Spuiten en stikken: kunst met een boodschap in Centraal Museum Utrecht

Spuiten en stikken: kunst met een boodschap in Centraal Museum Utrecht

27-06-2024 (11:49) - Bucket list

Op donderdag 4 juli opent de grootschalige groepstentoonstelling Spuiten en stikken: kunst met een boodschap in het Centraal Museum in Utrecht. In deze zomertentoonstelling staan graffiti en textielkunst centraal, variërend van graffititags van jonge makers tot werken van iconen als Keith Haring en Sheila Hicks. Spuiten en stikken is slechts negen weken te zien, van 4 juli tot en met 8 september 2024.

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: "Textiel en graffiti zijn twee kunstvormen die nadrukkelijk hun wortels hebben in de maatschappij: of ze nu politieke opvattingen uitdragen of mensen met elkaar verbinden. Met het uitgebreide aanvullende activiteitenprogramma hopen we de komende weken veel bewoners van Utrecht en ver daarbuiten kennis te laten maken met beide disciplines, maar ook met elkaar. Daarnaast ben ik bijzonder trots op de vele samenwerkingen binnen deze tentoonstelling waarbij we internationale kunst van topkwaliteit verbinden met herontdekkingen uit de eigen collectie."

Graffitikunst

Spuiten en stikken bevat kunstwerken en installaties die vanwege hun grootte niet vaak getoond worden. Zo is er een enorm doek (4 bij 8 meter) van Keith Haring uit de eigen collectie te zien. Hoewel Haring inmiddels geldt als een van de meest geroemde kunstenaars van de vorige eeuw, begon hij zijn carrière in de jaren tachtig met het plaatsen van graffititags in de New Yorkse metro.

Met het werk April 20, 2023 (Continental Army Plaza, Brooklyn) toont Esteban Jefferson de politieke lading die graffiti kan uitdragen. Op het doek is het standbeeld van president George Washington in New York te zien, dat tijdens de Black Lives Matter protesten in 2020 werd voorzien van een groot aantal kleurige graffititags. Dit titel van het werk verwijst naar het moment waarop Jefferson zich realiseert dat deze vorm van verzet niet ‘weg te witten’ is, en dat een enkel persoon met wat verf al een enorm statement kan maken.

Ook buiten de tentoonstellingszalen is graffitikunst te vinden: zo hangt er in het museumcafé werk van graffitikunstenaar FUTURA2000.

Textielkunst

Spuiten en stikken toont textielwerken van internationale grootheden als Sheila Hicks, Igshaan Adams en Sonia Gomes. In de tussenruimte van de tentoonstelling is De Borduurtuin van Jolanda Schouten te vinden. De kunstenaar nodigt bezoekers uit om samen met haar een tuintapijt te maken. Ook het eerdere borduurproject Let’s grow flowers not walls (2023) is te zien, waarbij Schouten met meer dan 450 mensen uit Utrecht een gezamenlijk kunstwerk maakte.

De spraakmakende aanwinst Guess Who’s Coming to Dinner Too? van Patricia Kaersenhout zal voor het eerst in het Centraal Museum getoond worden. De installatie is een reactie op het iconische werk The Dinner Party (1974-79) van Judy Chicago en geeft met behulp van textielwerk aandacht aan zestig vrouwen van kleur uit de wereldgeschiedenis.

Creative Lab Utrecht

Voor Spuiten en stikken nodigt Creative Lab Utrecht (CLU) graffitikunstenaars en street artists uit om live in de tentoonstellingszalen wandschilderingen te maken. Het collectief presenteert verschillende lokale writers die met nieuw werk reageren op historische pieces. De jonge organisatie laat hiermee zien dat Utrecht al sinds de jaren tachtig een grote rol speelt in de ontwikkeling van graffiticultuur.

Draden van ons slavernijverleden

In het kader van het landelijke project Draden van ons slavernijverleden zal er in de tentoonstellingsruimte gewerkt worden aan een wandkleed van 5,5 meter lang, ontworpen door Munir de Vries. Bezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling stukken borduren en deze aan het doek toevoegen. Zo brengt het project mensen samen en stimuleert het ons bewustzijn van een gedeelde koloniale historie.

Centraal Laat

Tijdens Spuiten en stikken zijn er drie edities van Centraal Laat, waarbij het museum open is tot half 11 in de avond. Op 3 juli is er een speciale editie die de tentoonstelling inluidt, geprogrammeerd door Keep It Moving in samenwerking met Igor. Op 1 augustus zijn Live at the BBQ en corecore te gast en op 5 september Gaudeamus en Freaky Dancing.