Sunsets, openluchtvoorstellingen bij Eye Filmmuseum

Sunsets, openluchtvoorstellingen bij Eye Filmmuseum

04-06-2024 (17:09) - Bucket list

Relaxed met een drankje genieten van een zwoele zomeravond en een bijzondere film? Dat kan ook dit jaar weer bij de openluchtvoorstellingen in het park bij het Eye-museumgebouw.

Bij zonsondergang kun je deze zomer kijken naar films waarin de stad een personage op zich is. Sunsets, van 21 tot 25 augustus in Eye, IJpromenade 1, Amsterdam. 

De stad

In de buitenlucht bij zonsondergang kun je deze zomer kijken naar films waarin de stad van grote invloed is op de personages: Neo-Tokyo in Akira (Katsuhiro Ôtomo, 1988), Amsterdam in Ciske de Rat (Guido Pieters, 1984), suburbia in Ghost World (Terry Zwigoff, 2001), Berlijn in Lola rennt (Tom Tykwer, 1998) en Los Angeles in Point Break (Kathryn Bigelow, 1991). De presentatie is in handen van Noa Johannes (VPRO Cinema).

De films worden vertoond op een gigantisch scherm van 12m bij 6m. Voorafgaand aan iedere vertoning is een eighties of nineties muziekvideo met link naar de hoofdfilm te zien. Er is een bar op het terrein aanwezig.

Filmprogramma

Ciske de Rat (Guido Pieters, 1984, NL, 105’, op 35mm uit de Eye-collectie)
21 augustus 21:15
Kaskraker over een aardig Amsterdams schoffie die het tuchthuis in moet als hij in een vlaag van razernij zijn boosaardige moeder doodsteekt. Doorbraak van Danny de Munk, mede dankzij zijn hartverscheurende evergreen 'Ik voel me zo verdomd alleen'. De makers namen de film op in de Czaar Peterbuurt omdat daar relatief gemakkelijk een jaren-dertig-sfeer kon worden opgeroepen van het Amsterdam in de crisisjaren. Met vooraf beelden van Amsterdam uit de Eye-collectie.

De film is een voorproefje op het retrospectief van Sigma Film (o.l.v. producenten Matthijs van Heijningen en Guurtje Buddenberg) dat 7-13 november plaatsvindt in Eye, met diverse Nederlandse klassiekers en kaskrakers.

Point Break (Kathryn Bigelow, 1991, VS, 122’)
22 augustus 21:15
Crimineel zijn ze, maar ook sportief, de bende die zich Ex-Presidents noemt. Tussen de bankovervallen door storten Patrick Swayze en undercover-agent Keanu Reeves zich met hun surfplank in de Californische oceaan, om de allerhoogste golven te trotseren. Actie en spektakel van Kathryn Bigelow, met de zee en het strand van Los Angeles als centrale locatie.

Ghost World (Terry Zwigoff, 2000, VS/D/VK, 111’)
23 augustus 21:15
Buitenbeentjes Enid en Rebecca walgen van de Amerikaanse massacultuur en drijven er zoveel mogelijk de spot mee. Geestige tegendraadse film, met Steve Buscemi en Scarlett Johansson, over twee tienervriendinnen die zich nergens bij horen voelen, en dat ook eigenlijk helemaal niet willen. In Ghost World, gebaseerd op de underground strip van Daniel Clowes, is suburbia een personage op zich.

Lola rennt (Tom Tykwer, 1998, D, 90’)
24 augustus 21:15
Een zomerdag in Berlijn. Twee geliefden hebben slechts twintig minuten om de loop van hun leven te veranderen in Tykwers zinderende, onvoorspelbare succesfilm, met een hoofdrol voor de straten van Berlijn. De kleinste keuzes blijken een compleet andere uitkomst te hebben.

Akira (Katsuhiro Ôtomo, 1988, JP, 124’)
25 augustus 21:15
Akira bracht voor het eerst de schoonheid van de Japanse animatie (anime) onder de aandacht van het westerse bioscooppubliek. De film werd een klassieker door het aangrijpende verhaal over het atoombom-trauma van de Japanners, de fraaie beelden van de stad Neo-Tokyo en de eigenzinnige, industriële soundtrack.

Alle films zijn Engels gesproken of ondertiteld, behalve Ciske de Rat (35mm). Bezoekers dienen van tevoren een ticket te reserveren: €7,50 regulier en gratis voor Cineville. Er is een maximaal aantal Cineville-reserveringen, dus wie verzekerd wil zijn van een plaats: reserveer tijdig of koop een ticket van €7,50.

Bezoekers krijgen een stoel en een koptelefoon, een eigen stoel meenemen is niet toegestaan. De vertoningen starten rond 21:15. Bij slecht weer wordt op de dag zelf besloten of de voorstelling doorgaat. Eye stuurt dan een mailing naar de mensen die hebben gereserveerd. Zie hier voor meer praktische informatie. 

Beeld: illustratie door Ted Struwer