Wervingsactie begonnen voor nieuwe kunst in de Doelen

18-04-2024 (16:12) - Bucket list

De Doelen begint een wervingscampagne om drie nieuwe kunstwerken te laten maken in het concert- en congresgebouw. Bedrijven en particulieren kunnen bijdragen aan dit project, en hedendaagse kunstenaars hebben de kans om onderdeel te worden van het Rotterdamse rijksmonument.

Sinds de opening van de Doelen in 1966 is beeldende kunst een belangrijk onderdeel van het Rotterdamse icoon. Met een rijke geschiedenis van beeldende kunst, voornamelijk uit de jaren 1960-1970, heeft de Doelen een prachtige collectie opgebouwd dankzij gulle giften en donaties van Rotterdamse organisaties en bedrijven.

De kunstwerken worden hier niet op traditionele wijze tentoongesteld, maar vormen een natuurlijk onderdeel van de omgeving. Honderdduizenden bezoekers ervaren jaarlijks de sculpturen, mozaïeken en reliëfs van bekende kunstenaars als Wally Elenbaas, Frank Nix en Barbara Hepworth tijdens concerten, congressen en festivals.

De kunstenaars en hun werken

Het is nu tijd om deze collectie uit te breiden met drie nieuwe werken van hedendaagse kunstenaars die een sterke band hebben met Rotterdam: Christine Rusche, Anuli Croon en Sandim Mendes. De toevoeging van hun werken draagt bovendien bij aan een betere vertegenwoordiging van kunst van vrouwelijke kunstenaars in de collectie.

Christine Rusche zal een Room Drawing tot leven brengen boven de entree Grote Zaal, waarin de geluidsgolven en de architectuur van de Grote Zaal samenkomen. Sandim Mendes maakt een wandtapijt, waarin de Kaapverdiaanse en westerse cultuur centraal staan. Anuli Croon heeft plannen voor een opvallende muurschildering, geïnspireerd op Rotterdam en op de architectuur van de Willem Burger Foyer, waar het werk een plek zal krijgen. Schetsen van de drie werken zijn te zien op www.dedoelen.nl/nieuwekunst.

Het laatste zetje

Hoewel de realisatie van de nieuwe werken grotendeels gefinancierd is, resteert er nog een tekort van 40.000 euro. De Doelen doet een beroep op de gemeenschap en het bedrijfsleven om samen deze laatste stap te zetten. Als cultureel hart van Rotterdam speelt de Doelen een essentiële rol in het verrijken van de stad.

Janneke Staarink, directeur van de Doelen: ‘We zijn erg enthousiast over de plannen van Sandim, Anuli en Christine, die de Doelen op artistiek en monumentaal gebied zullen aanvullen. We hopen met de steun van onze betrokken gemeenschap de plannen waar te kunnen maken.’

Wil je bijdragen aan de uitbreiding van de kunstcollectie? Ga dan naar hun website voor meer informatie of om een donatie te doen.