Xtended en DocLab presenteren: Shadowtime & Our Ark

12-10-2023 (15:43) - Bucket list

‘Schaduwtijd’ is een woord overgenomen uit het Antropoceen, het geologische tijdperk van de mens. Het verwoordt het gevoel dat je tegelijkertijd in twee onverenigbare tijden leeft. Dus: ontbijt maken voor je kind, terwijl je weet dat tijdens diens leven vele bloemen- en diersoort gaan uitsterven.

Eye Filmmuseum’s Xtended-programma en IDFA DocLab presenteren de Nederlandse première van de VR-ervaring Shadowtime en de vertoning van de korte film Our Ark (2021) van Kathryn Hamilton en Deniz Tortum. De werken vullen elkaar aan. Waar de één in virtual reality twee parallelle werelden oproept, beschrijft de korte film juist de verdwijning van die fysieke wereld. Shadowtime & Our Ark, van 10 − 19 november 2023 te zien tijdens IDFA in Eye Filmmuseum. 

Shadowtime

Als je de VR-bril opzet verplaats je je naar het MIT-laboratorium in het jaar 1968, waar dan net de eerste virtualreality-headset is ontworpen. Daar ontmoet je Alma, jouw mysterieuze gids in deze dubbele realiteit, waar door met AI opgeroepen beelden van verdwenen werelden aan je voorbij trekken. Vragen doemen op rond de klimaatcrisis, rouw, onverenigbare werkelijkheden en het virtuele als schuilplaats. Gedurende 18 minuten ervaren twee mensen het VR-werk, terwijl de korte film parallel door twee andere mensen wordt bekeken. Het VR-werk ging in première op het Filmfestival van Venetië en is nu voor het eerst in Nederland te zien.

Our Ark

Our Ark is een korte essayfilm over een virtuele replica van de echte wereld, een soort digitale Ark van Noach. De regisseurs maken een back-up van onze planeet via 3D-modellen van dieren, regenwouden, steden en mensen. Zo archiveren ze de aarde alsof daarmee de ecologische ineenstorting nog kan worden afgewend.

De makers

Kathryn Hamilton (Leeds, 1984), ook bekend onder haar artiestennaam Sister Sylvester, werkt met performance en nieuwe media. Ze is resident bij ONX Studio, een MacDowell Fellow uit 2019, en alumnus van het Public Theatre New Works-programma en het CPH:DOX-lab. Haar meest recente film Our Ark, geregisseerd in samenwerking met Deniz Tortum, en haar nieuwe performance The Eagle and The Tortoise gingen beide in première op IDFA en toerden internationaal. Ze maakt installaties en kunstboeken als gemeenschappelijke leeservaringen, en ontwikkelt momenteel een serie over synthetische biologie.

Deniz Tortum (Istanbul, 1989) werkt met film en immersieve media. Zijn nieuwste film Our Ark (co-regie Kathryn Hamilton/Sister Sylvester), ging in première op IDFA en werd internationaal vertoond. Zijn speelfilmdocumentaire Phases of Matter (2020), ging in première op het Filmfestival Rotterdam en won de prijs voor beste documentaire op de filmfestivals van Istanbul en Antalya. Momenteel ontwikkelt hij een reeks werken rond geo-engineering, spiritisme en de klimaatcrisis.