
Campagne van Roorda en ministerie moet fietshelmgebruik verhogen
In opdracht van het ministerie van IenW ontwikkelde Roorda een campagne om het vrijwillige fietshelmgebruik te verhogen van 5% naar 25% in tien jaar. De campagne maakt deel uit van de bredere ‘Kom veilig thuis’-communicatie.
In 2024 belandden 74.300 fietsers na een ongeval op de Spoedeisende Hulp (SEH). Daarmee blijft het aantal fietsslachtoffers onverminderd hoog. Bij twee op de drie slachtoffers was sprake van aanzienlijk letsel, en bij 12.500 gevallen werd hersenletsel als primair letsel vastgesteld.
Volgens onderzoek van SWOV hebben fietsers met een helm bij een ongeval ongeveer 60% minder kans op ernstig hoofdletsel en 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel. Als de helft van de mensen een helm zou dragen, zouden jaarlijks naar schatting zo’n vijftig verkeersdoden en tot wel 800 ernstige verkeersgewonden kunnen worden voorkomen.
"Als ouders het goede voorbeeld geven en kinderen van jongs af aan een helm dragen, groeit het gebruik van generatie op generatie. Hoe zichtbaarder het wordt, hoe normaler het wordt," aldus minister Madlener.
Verschillende doelgroepen
De campagne richt zich onder andere op ouderen en forenzen die regelmatig langere afstanden fietsen voor woon-werkverkeer. Ook ouders van kinderen tot 12 jaar vormen een belangrijke doelgroep, aangezien zij een grote rol spelen in het stimuleren van helmgebruik bij hun kinderen.
De campagnemiddelen worden verspreid in samenwerking met partners zoals provincies, gemeenten, VVN, ANWB, BOVAG, VeiligheidNL, RAI Vereniging en Artsen voor Veilig Fietsen. "Daarom hebben we een digitale toolkit ontwikkeld waarmee zij zelf eenvoudig doelgroep- en locatie specifieke middelen creëren. Hierbij is onder andere gebruik gemaakt van AI. De portretten zijn gefotografeerd door Robin de Puy en de achtergrond is wordt op basis van locatie door AI ingevuld," vertelt Joeri Jansen, creative director van Roorda Reclamebureau.