Totale omzet Nederlandse videogame-industrie bedroeg € 1,5 miljard in 2023

Totale omzet Nederlandse videogame-industrie bedroeg € 1,5 miljard in 2023

15-05-2024 (14:40) - Economisch

De totale omzet van de Nederlandse videogame-industrie is in 2023 gestegen naar € 1,5 miljard. Dit blijkt uit recente cijfers die verzameld zijn middels Games Sales Data. Vergeleken met 2022 vertaalt dit zich in een stevige stijging van maar liefst 20% (toen € 1,25 miljard).

De sterke stijging is grotendeels toe te wijzen aan de toenemende verkoop van PlayStation 5-consoles. In 2022 was de console van Sony minder goed leverbaar vanwege chiptekorten ten gevolge van de coronapandemie. Vanaf begin 2023 keerde de situatie volledig om en begon de Nederlandse consument massaal PlayStation 5-consoles te kopen. De tweede plek als best verkochte console in Nederland wordt vertegenwoordigd door de Nintendo Switch, gevolgd door Xbox Series-consoles op drie. Ook de VR-headsets van Oculus (Oculus Quest 2, plek 4) en Meta (Meta Quest 3, plek 5) behoren tot de best verkochte consoles in 2023.

“Onze industrie is een onmisbare vorm van entertainment geworden”, zegt Martijn Schenderling, algemeen directeur van Videogames Federatie Nederland (VGFN). “Videogames leveren naast entertainment ook een aantoonbare bijdrage aan de ontwikkeling van sociale en digitale vaardigheden en zorgen voor grotere affiniteit met bèta/technische beroepen.”

Videogame-accessoires

Niet geheel verrassend is dat de best verkochte videogame-accessoires compatibel met PlayStation-consoles zijn. Zo is de PlayStation 5 DualSense draadloze controller het best verkocht en staat de DUALSHOCK 4 V2 draadloze controller op de tweede plaats. De rest van de top 5 wordt aangevuld met de Nintendo Switch Joy-Con-controllers (3), Xbox Series draadloze controller (4) en het PlayStation 5 DualSense-oplaadstation (5).

Best verkopende videogames

EA Sports FC 24 is de grote winnaar wat betreft best verkochte videogame in Nederland, zo blijkt uit de cijfers. Ook Hogwarts Legacy is in 2023 een groot succes gebleken en bekleedt de tweede plaats. Call of Duty: Modern Warfare III (3), The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (4) en FIFA 23 (5) vullen de rest van de lijst aan.

Onder Nederlandse pc-gamers is Hogwarts Legacy de best verkochte videogame in 2023, gevolgd door Diablo IV op de tweede plaats. Het is opvallend dat zowel Grand Theft Auto V (3) en Red Dead Redemption 2 (4) ook tot de best verkochte videogames voor pc in 2023 behoren, ondanks dat beide videogames al enkele jaren verkrijgbaar zijn. De top vijf wordt afgesloten door Call of Duty: Modern Warfare III.


Bureaus

Media

Marketing