Waarom een goed rooster zo belangrijk is voor bedrijven

Waarom een goed rooster zo belangrijk is voor bedrijven

07-06-2024 (16:02) - Economisch

Een goed doordacht rooster en personeelsplanning kan een groot verschil maken voor de productiviteit van een bedrijf én de tevredenheid van de werknemers. In dit artikel bespreken we waarom een goed rooster belangrijk is, welke uitdagingen erbij komen kijken en geven we praktische tips om het proces te verbeteren.

Het belang van een goed rooster

Een goed rooster biedt structuur en duidelijkheid binnen een bedrijf. Werknemers weten precies wanneer ze moeten werken en wat hun verantwoordelijkheden zijn. Dit leidt tot een betere balans tussen werk en privé. Voor werkgevers betekent een goed rooster minder last-minute wijzigingen, een efficiëntere inzet van personeel en uiteindelijk hogere productiviteit.

Checklist: criteria voor een goed rooster

Ondanks het bewezen belang van een goed rooster, blijkt dat veel bedrijven moeite hebben met goede planning van hun personeel en het maken van roosters. Zowel inhoudelijk als op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit. Een goed rooster bestaat uit de volgende criteria:

Flexibiliteit: Het kan snel aangepast worden aan veranderende omstandigheden, zoals onverwachte afwezigheden.

Toegankelijkheid: Werknemers hebben gemakkelijk toegang tot hun werktijden en eventuele wijzigingen. Bijvoorbeeld via een app.

Duidelijkheid en eerlijkheid: Het bevat duidelijke en eerlijke werkverdelingen, rekening houdend met voorkeuren en beschikbaarheden.

Wettelijke naleving: Het houdt rekening met wettelijke vereisten, zoals minimale pauzetijden en maximale werktijden, om naleving van arbeidswetten te waarborgen.

Feedbackmogelijkheden: Het biedt ruimte voor feedback en verbetering, zodat het roosterproces constant beter kan worden op basis van ervaringen en suggesties van het team.

Wanneer je huidige rooster niet aan bovenstaande aspecten voldoet, kan het zijn dat je kansen misloopt. Sterker nog: het kan een negatieve impact op je bedrijf hebben. Bijvoorbeeld meet personeelsverloop of verzuim.

Rooster maken? Laat Excel achterwege en gebruik een tool

Moderne software en apps maken het roosterproces véél makkelijker. Tools en rooster apps zoals Werktijden bieden gebruiksvriendelijke interfaces en handige functies voor het maken en beheren van roosters. Met zulke tools kunnen bedrijven snel en efficiënt roosters opstellen, wijzigingen doorvoeren en de beschikbaarheid van werknemers beheren. Er zijn ook andere opties, zoals timewriter voor zzp’ers.

Waarom een rooster app beter is

Zelf een rooster maken kan, maar er liggen veel gevaren op de loer. Niet direct gevaren, maar vooral indirect. Het kost namelijk veel tijd, het is niet flexibel en vaak niet-gebruiksvriendelijk voor werknemers. Een goed georganiseerde app of software biedt de volgende mogelijkheden:

Automatisch roosteren op basis van beschikbaarheid
Werknemers geven beschikbaarheid via de app door
Verzuim wordt bijgehouden
Overuren worden bijgehouden
Diensten kunnen worden overgenomen

Bovenstaande punten zijn nog maar een fractie van de voordelen van een goede rooster app. Vraag vooral eens een demo aan bij zo’n software en ontdek de ‘magie’.

Tot slot: onderschat een goed rooster niet

Een goed georganiseerd rooster is de basis van een goed lopend bedrijf met tevreden werknemers. Door slimme en gebruiksvriendelijke tools te gebruiken en duidelijke communicatie en planning toe te passen, kunnen bedrijven hun personeelsplanning op en top maken. Doe er je voordeel mee.
 


Bureaus

Media

Marketing