Wereldwijde competitie geeft vrouwen de kans om astronaut te worden

Wereldwijde competitie geeft vrouwen de kans om astronaut te worden

02-10-2024 (10:58) - Inclusiviteit

Stichting Cosmic Girls lanceert een wereldwijde competitie om jonge vrouwen aan te moedigen in de ruimtevaart te werken. Ter gelegenheid van de World Space Week wil de stichting aandacht vragen voor carrièrekansen voor jonge vrouwen. Niet alleen in de ruimtevaart, maar ook in de wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

De missie van Cosmic Girls is het dichten van de genderkloof in de ruimtevaart. 'We willen zelfvertrouwen kweken bij economisch kwetsbare jonge vrouwen wereldwijd en hen te inspireren om grootse ambities na te jagen, zoals het worden van astronaut. We rusten hen uit met de nodige vaardigheden, kansen, training en internationale connecties om hun dromen waar te maken,' aldus Dr. Mindy Howard, oprichter en CEO van Cosmic Girls.

Recente cijfers tonen de urgentie van dit initiatief aan: in 2023 bleek uit gegevens van het United Nations Office of Outer Space Affairs (UNOOSA) dat slechts 11 procent van de astronauten wereldwijd vrouw is. Van deze astronauten heeft slechts 6,6% een ruimtewandeling gedaan, dat gaat om in totaal 15 vrouwen ten opzichte van 265 mensen in totaal die een ruimtewandeling hebben gedaan.

De wedstrijd

Op 4 oktober gaat de ‘6 Girls 6 Continents Competition’ van start. Met de wedstrijd krijgen vrouwen van 14 tot 19 jaar de kans om deel te nemen aan ruimtevaart- en STEM-onderwijsprogramma's van wereldwijde programmapartners. Uiteindelijk worden zes finalisten geselecteerd, één uit elk continent, om deel te nemen aan een commerciële astronautentraining.

Deze astronautentraining bestaat uit een paraboolvlucht, mentale voorbereiding (Inner Space Training) en centrifugetraining. De winnaar van deze training kan zich klaarmaken voor een suborbitale ruimtevlucht. Dr. Howard benadrukt het belang van de wedstrijd: 'Stel je eens voor dat een jong meisje uit een kansarme achtergrond deze uitdaging wint. Dit is niet alleen een persoonlijke overwinning, maar ook een baken van hoop en inspiratie voor haar familie, gemeenschap en land.'