Maatschappelijk verantwoord ondernemen geen prioriteit op zakelijke markt

Maatschappelijk verantwoord ondernemen geen prioriteit op zakelijke markt

04-06-2024 (13:53) - Media

Maatschappelijk verantwoord ondernemen speelt een steeds belangrijkere rol in het bedrijfsleven, mede door de toenemende druk vanuit Europese regelgeving. Desondanks houdt maar liefst 60 procent van de zakelijke markt zich hier nog niet concreet mee bezig.

Ruim twee derde (69%) heeft zelfs nog nooit van de term ESG (Environmental, Social en Governance) gehoord. Dit blijkt uit nieuw onderzoek onder ruim 300 zakelijke beslissers en ondernemers door onderzoeksbureau Markteffect, in opdracht van DPG Media.

ESG is onbekend terrein

De wetgeving op het gebied van ESG groeit sterk, wat essentieel is om de maatschappelijke impact van bedrijven te reguleren. Onderwerpen als CO2-voetafdruk, inclusiviteit en (internet)veiligheid zijn hier onderdeel van. Hoewel ESG-criteria steeds belangrijker en soms zelfs verplicht worden, is dit voor veel bedrijven nog onbekend terrein. Slechts 20 procent weet (ongeveer) wat de term inhoudt en het grootste deel van de ondervraagden (71%) ziet maatschappelijk verantwoord ondernemen meer als verplichting dan als kans. Het gebrek aan deze kennis kan verklaren waarom slechts 13 procent van de zakelijke markt maatschappelijke onderwerpen als duurzaamheid en diversiteit hoog op de agenda heeft staan.

Duurzaamheid op zakelijke markt

Ondanks de beperkte kennis en betrokkenheid omtrent maatschappelijk verantwoord ondernemen is er wel een klein begin gemaakt: ruim een derde van de zakelijke markt is bezig met het verduurzamen van hun organisatie. Daarnaast ziet 39 procent van de zakelijke markt duurzaamheid als belangrijk thema voor de komende jaren.

Thijs van der Zande, Commercieel Manager voor het domein zakelijk bij DPG Media: “Uit het onderzoek komt heel duidelijk naar voren dat de zakelijke markt vooral bezig is met wat er speelt op korte termijn: personeelstekorten, stijgende kosten, nieuwe technologie enzovoort. Hierdoor komen onderwerpen als duurzaamheid toch wat lager op de agenda, ondanks de naderende wetgeving hierop.”

Cybersecurity blijft onderbelicht

Door cybersecurity te integreren in ESG-strategieën, kunnen bedrijven niet alleen hun eigen risico's verminderen, maar ook verantwoordelijkheid dragen voor een veilige en duurzame digitale omgeving. Eerder dit jaar werd al bekend dat 66 procent van alle Nederlandse bedrijven hun digitale veiligheid niet op orde heeft en maar liefst 60 procent vorig jaar nog te maken heeft gehad met cyberaanvallen. Ook dit jaar staat cybersecurity nog niet hoog op de agenda: slechts 13 procent van de respondenten ziet dit als prioriteit.


Bureaus

Marketing

Economisch