MMA waarschuwt tegen btw-verhoging tijdschriften

MMA waarschuwt tegen btw-verhoging tijdschriften

16-05-2024 (17:00) - Media

In het Hoofdlijnenakkoord hebben de coalitiepartijen afgesproken de btw op dagbladen en tijdschriften, zowel gedrukte als digitale, te verhogen van 9% naar 21%.

Het nieuw te vormen kabinet gaat de btw op journalistieke producten fors verhogen. Dat volgt uit de budgettaire bijlage bij het Hoofdlijnenakkoord dat de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB vandaag presenteerden. Door de belasting op dagbladen, weekbladen en tijdschriften te verhogen willen de coalitiepartijen ruim 300 miljoen euro per jaar ophalen.

Deze voorgenomen btw-verhoging maakt journalistiek voor de consument duurder en daarmee voor velen minder toegankelijk

De MMA (Magazine Media Organisatie) waarschuwt tegen deze btw-verhoging: "Dagbladen en tijdschriften ondergaan een moeilijke transitie naar een digitale toekomst. Deze voorgenomen btw-verhoging maakt journalistiek voor de consument duurder en daarmee voor velen minder toegankelijk. Uit eerder onderzoek van Decisio bleek dat zelfs al een kleine btw-verhoging tot rode cijfers bij kleinere uitgevers zou leiden. Met de nu voorgestelde zeer forse btw-verhoging zullen de effecten schadelijk zijn voor het hele magazinelandschap."


Bureaus

Marketing

Economisch