Nederlanders hebben meest vertrouwen in journalistiek van publieke omroep

Nederlanders hebben meest vertrouwen in journalistiek van publieke omroep

18-09-2024 (10:42) - Media

Het nieuws van de publieke omroepen (zoals het NOS Journaal, Jeugdjournaal en NPO Radio 1) wordt het meest vertrouwd en dat geldt ook voor de daaraan verbonden journalisten en verslaggevers, zo blijkt uit een representatief onderzoek van Motivaction. Het jaarlijkse onderzoek naar het vertrouwen in journalistiek vond plaats onder 1553 respondenten in de leeftijd 18-80 jaar en werd eerder uitgevoerd in 2021 en 2022.

De top 10 van de meest vertrouwde nieuwsbronnen bestaat voor de helft uit programma’s of zenders van de publieke omroep en wordt aangevoerd door het NOS Journaal van 20.00 uur. Daarnaast staan in de top 10 ook het NOS Jeugdjournaal, NPO Radio 1, Nieuwsuur (NTR-NOS), EenVandaag (AVROTROS) en nieuwsbulletins op de radio in zijn algemeenheid.

Het NOS Journaal van 20.00 uur was ook tijdens de Tweede Kamerverkiezingen de meest vertrouwde nieuwsbron, naast onder meer Jeugdjournaal, NPO Radio 1, Nieuwsuur, EenVandaag en Met Het Oog Op Morgen (NOS).

Vertrouwen na eerdere daling gelijk

Nieuwsbulletins op tv worden door de ondervraagden het meest gevolgd en ook als belangrijkste bron van nieuws genoemd. Circa 80% van ondervraagden vindt persvrijheid en onafhankelijke journalistiek (heel) belangrijk voor het functioneren van de samenleving. Uit het onderzoek blijkt verder dat het vertrouwen in het nieuws in Nederland met 57% gelijk is gebleven, na een eerdere daling van 65% in 2021 naar 58% in 2022.

Top 5 Nieuwsjournalisten

De top 5 van meest vertrouwde nieuwsjournalisten bestaat volledig uit journalisten van de publieke omroep, met op de eerste plaats Rob Trip, gevolgd door Annechien Steenhuizen, Simone Weimans, Xander van der Wulp en Winfried Baijens, allen werkzaam voor de NOS. Verder in de top 10 ook Astrid Kersseboom (NOS Radio 1 Journaal), Mariëlle Tweebeeke (Nieuwsuur), Pieter Jan Hagens (EenVandaag en Buitenhof van VPRO-AVROTROS-BNNVARA) en Twan Huys (Buitenhof).

"Betrouwbare informatievoorziening is onze ruggengraat en mag niet in het geding komen"

Ruggengraat

“De resultaten van dit onderzoek zijn een prachtig compliment aan de vele makers van de omroepen die elke dag weer met hart en ziel Nederland van nieuws en achtergrondinformatie voorzien”, zegt NPO-voorzitter Frederieke Leeflang. “Het onderzoek onderstreept het belang van de onafhankelijke journalistiek waar de publieke omroep garant voor staat, zeker in tijden waarin allerlei vormen van fake-nieuws een opmars maken. Betrouwbare informatievoorziening is onze ruggengraat en mag niet in het geding komen. Goed dat het kabinet-Schoof in het regeerprogramma bevestigt dat de Nederlandse publieke omroep van groot maatschappelijk belang is voor een democratische rechtsstaat, met een brede taakopdracht om een kwalitatief, onafhankelijk, sterk journalistiek en pluriform aanbod te brengen.”

In juni werd al bekend dat de NOS het meest betrouwbare nieuwsmerk van Nederland blijft. Dat blijkt uit het Digital News Report dat door het Commissariaat voor de Media is gepubliceerd. 


Bureaus

Marketing

Economisch