Nieuwe Gouden Kalveren bij het Nederlands Film Festival

Nieuwe Gouden Kalveren bij het Nederlands Film Festival

14-05-2024 (17:22) - Media

Het Nederlands Film Festival (NFF) breidt uit. Series krijgen een nadrukkelijker plek op het festival en bij de Gouden Kalf Competitie, de belangrijkste film- en serieprijzen van Nederland. Regisseurs, scenaristen en hoofdproducenten/creative producers maken vanaf dit jaar in de categorie Dramaserie kans op het Gouden Kalf Beste Regisseur, Beste Scenario en Beste Dramaserie.

Tijdens het festival krijgen series naast Nederlandse film en digitale cultuur een belangrijke rol. Behalve premières van nieuwe series komen er fandagen en andere evenementen waarbij serieliefhebbers cast en crew kunnen ontmoeten. Om deze uitbreiding mogelijk te maken hebben Netflix, Prime Video en Videoland zich verbonden als sponsoren van het festival. NPO is al hoofdsponsor van het festival.

Silvia van der Heiden, Algemeen Directeur/Bestuurder NFF, vertelt dat Nederlandse series enorm populair zijn bij het publiek. "Dat willen we graag op het festival laten zien. Tijdens masterclasses van seriemakers, fandagen en premières van series en door de uitbreiding van de Gouden Kalf Competitie. Dat kunnen we allemaal doen dankzij de unieke samenwerking van het NFF met Netflix, Prime Video, Videoland en NPO", aldus Van Der Heiden. 

Toekenning nominaties en winnaars

Makers van series hebben met de introductie van de nieuwe Gouden Kalveren kans op de volgende vijf Gouden Kalveren: Beste Dramaserie (uitgereikt aan hoofdproducent(en) en creative producer(s) van de serie, voorheen aan het team), Beste Regie, Beste Scenario, Beste Hoofdrol, Beste Bijrol. 

Het aantal filmprijzen dat uitgereikt wordt tijdens het EY Gouden Kalveren Gala komt hiermee op 23. De nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren voor Dramaseries worden bepaald door een onafhankelijke jury die bestaat uit av-professionals, waaronder leden van de Dutch Academy For Film (DAFF). De juryleden worden in augustus bekendgemaakt.

Het NFF onderzoekt samen met de DAFF de mogelijke introductie van het Gouden Kalf voor Beste Documentaireserie per 2025. Ook hebben de partijen het voornemen het aantal Gouden Kalveren voor series de komende jaren verder uit te breiden op het gebied van vakprijzen, zoals camera en montage.


Bureaus

Marketing

Economisch