Van straatbeeld naar klant: hoe buitenreclame je merk écht zichtbaar maakt

Van straatbeeld naar klant: hoe buitenreclame je merk écht zichtbaar maakt

14-04-2025 (15:45) - Media

Marketing draait om zichtbaarheid. Een bedrijf dat zich online of offline niet voldoende laat zien, zal het moeilijk hebben om nieuwe klanten te vinden én om naamsbekendheid op te bouwen. Maar feit is dat de Nederlandse consument dagelijks al overspoeld wordt met reclame-uitingen. Dit gebeurt steeds meer online. Daar moet je als bedrijf natuurlijk bij aansluiten, maar offline liggen eveneens kansen die minder verzadigd zijn en toch veel impact kunnen hebben. Buitenreclame is daar een goed voorbeeld van. In dit artikel duiken we hier verder in.

Waarom zichtbaarheid cruciaal is voor je merk

Het is een bewezen feit dat zichtbaarheid een van de belangrijkste factoren om succes te ervaren met je marketingstrategie. Jouw potentiële klant heeft het namelijk in de regel nodig om meerdere keren met je merk confronteert te worden voordat hij of zij zich ertoe zet om actie te ondernemen in jouw richting. Dat geldt net zo goed voor fysieke reclame-uitingen als voor onlineadvertenties. Een bestaand marketingprincipe dat hier vaak op toegepast wordt is de ‘rule of seven’, die stelt dat mensen moeten een boodschap gemiddeld zeven keer moeten tegenkomen voordat ze tot een aankoop overgaan.

Buitenreclame: een onderschat marketingmiddel

Buitenreclame biedt hier een bijzonder voordeel in. Terwijl je bij online advertenties er veelal snel voorbij scrolt en op de vierkante centimeter moet concurreren met talloze andere advertenties, is dat bij buitenreclame heel anders. Ten eerste is er hierbij sprake van een constante aanwezigheid in het straatbeeld. Denk daarbij aan lichtmastreclame, reclameborden of digitale op druk bezochte plekken waar mensen vaker komen. Dat zorgt voor herhaling en blijvende indrukken. Toch laten veel bedrijven tegenwoordig die kansen liggen ten faveure van online marketing. Zeker met een lokale of regionale doelgroep, is dat een gemiste kans. NPB Media buitenreclame kan je helpen om je merk fysiek onder de aandacht te brengen in de buitenruimte, waar je veel minder hoeft te vechten om aandacht met andere merken en mensen jouw advertentie keer op keer zien, waardoor je merkherkenning snel kan groeien. Bovendien kun je bijvoorbeeld lichtmastreclame gebruiken om mensen de weg te wijzen naar je zaak.

Hoe meet je de effectiviteit van buitenreclame?

Wat op het eerste gezicht een nadeel zou kunnen zijn van buitenreclame, is dat het minder meetbaar is. Bij digitale marketing is veel te meten via kliks en conversies. Bij buitenreclame is een andere aanpak noodzakelijk om de resultaten meetbaarder te maken.

Met behulp van gedetailleerde mobiliteitsdata (auto’s, fietsers en voetgangers) is het tegenwoordig mogelijk om uitgebreid inzicht te krijgen in het verkeer per locatie. Hierdoor wordt exact duidelijk hoeveel passanten per plek en straat in Nederland bereikt worden. Zo weet je precies welk type passant jouw reclame-uiting gemiddeld ziet, en bereik je je doelgroep gericht en effectief.

Een aanvullende effectieve manier om de impact van je buitenreclame inzichtelijk te maken, is het inzetten van meetbare elementen. Denk hierbij aan de weekomzetten van winkels die wel en geen buitenreclame inzetten, meetbare telefoonnummers (zoals 0800-nummers of offline calltracking via Adcalls), unieke actiecodes op de buitenreclame uiting (bijvoorbeeld OUTDOOR10 voor 10% korting of SUSHI750 voor €7,50 korting), storescanners bij uw bedrijf die automatisch bezoekers tellen, specifieke landingspagina’s of QR-codes, tijdgebonden acties (zoals “elke dinsdag juridisch spreekuur van 14:00-16:00”), of exclusieve aanbiedingen die uitsluitend via outdoor media worden gecommuniceerd (zoals een speciale dagdeal op donderdag).


Lichtmastreclame als traffic-driver. Ontdek hoe KFC lokale verkeersstromen omzet in fysieke bezoekers met strategische buitenreclame.

Daarnaast kun je de effectiviteit van je uitingen ook direct meten door feedback via online enquêtes of social media te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan Facebook-geotargeting, waarbij je heel gericht mensen bereikt die wonen, werken of reizen binnen een specifieke straal, bijvoorbeeld 2 kilometer rondom je reclame-uiting. Tevens kun je hierbij Facebook-gebruikers targeten die eerder al met jouw Facebookpagina hebben geïnteracteerd. Aan de hand van deze reacties verzamel je eenvoudig en snel waardevolle feedback en krijg je concreet inzicht in effecten zoals reclameherinnering, merkbekendheid, merkvoorkeur en actiebereidheid die jouw buitenreclame-uiting realiseert.
Uit de feedback die je via enquêtes verzamelt, kun je bovendien belangrijke inzichten krijgen over het decay-effect van je reclame-uiting. Dit effect houdt in dat na verloop van tijd de aandacht en interesse voor je boodschap afnemen. Aan de hand van feedback van je doelgroep ontdek je wanneer een reclame-uiting zijn maximale effect heeft bereikt en wanneer vernieuwing noodzakelijk wordt.

Marketing is voor veruit de meeste bedrijven onmisbaar om te kunnen groeien en overleven, en het vereist dus een budget dat speciaal daarvoor geoormerkt is. Met dat budget moet je slimme keuzes maken. Vergeet daarbij niet het belang van de factor zichtbaarheid. Online marketing is belangrijk, maar te veel bedrijven focussen zich exclusief op digitale marketing. Buitenreclame biedt kansen die digitale marketing in mindere mate biedt en verdient alleszins je overweging als ondernemer die wil adverteren. Daarbij is lichtmastreclame misschien wel in het bijzonder interessant, omdat het dag en nacht zichtbaar is. Met name in de winter biedt verlichte buitenreclame enorme kansen, zo blijkt uit onderzoek: het leidt tot een hoger bereik, meer contacten en een hogere contactfrequentie. Verder is lichtmastreclame ideaal om een moeilijk vindbare locatie zichtbaarder te maken, een nieuwe zaak bekender te maken, jouw bedrijf te onderscheiden van de concurrentie, vertrouwen te creëren op straat, of impulsbezoek te stimuleren.
 


Bureaus

Marketing

Economisch