Doesjenel Prijs voor jonge kunstenaars gelanceerd. Inschrijven kan nu

21-03-2023 (13:21) - Awards

Kunstenaars van 35 jaar of jonger met een aantoonbare band met Leiden kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de Doesjenel Prijs. Met deze tweejaarlijkse kunstprijs wil Museum De Lakenhal de ontwikkeling van jong talent stimuleren.

De naam van de prijs verwijst naar het beroemde Leidse kunstenaarsechtpaar Theo van Doesburg en Nelly van Doesburg - Van Moorsel, die in privékringen ook wel Doesjenel werden genoemd. Van Doesburg was in 1917 een van oprichters van De Stijl, de wereldberoemde kunststroming waartoe ook Mondriaan behoorde. Samen met Van Moorsel was hij ook trekker van de avantgardistische Dada-beweging. Zij kregen bewondering voor de manier waarop zij in de wereld stonden en vernieuwing teweegbrachten in de kunstwereld. Zij gingen grensverleggend en interdisciplinair te werk. Deze attitude is voor Museum De Lakenhal een inspirerend uitgangspunt voor de Doesjenel Prijs.

Open call

In de periode van 21 maart tot en met 23 april 2023 kunnen kandidaten voor de Doesjenel Prijs zich aanmelden via de website van Museum De Lakenhal. Daar staan ook de specificaties rondom deelname vermeld. Een professionele jury maakt uit de inzendingen een selectie van drie kunstenaars. Met het werk van deze genomineerden een tentoonstelling samengesteld, die op 21 september 2023 opent. Op 8 december wordt tijdens een feestelijke prijsuitreiking de winnaar bekendgemaakt. Deze winnaar krijgt een bedrag van 5000 euro en een object ontworpen door Judith Bloedjes. De Doesjenel Prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit:
• Juryvoorzitter (zonder stem): Tanja Elstgeest, directeur Museum De Lakenhal
• Ranti Tjan, directeur Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK)
• Heske ten Cate, artistiek directeur Nest Den Haag
• Kevin Osepa, beeldend kunstenaar
• Quirijn Bongaerts, vertegenwoordiger van het Jong Mecenaat van Museum De Lakenhal, sponsor van de Doesjenel Prijs
• Nicole Roepers, conservator actuele kunst Museum De Lakenhal

Jong Mecenaat

De Doesjenel Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Jong Mecenaat van Museum De Lakenhal. Dit mecenaat stimuleert jong kunstzinnig talent en investeert in speciale programma’s en activiteiten voor scholieren en studenten.

Aanmelden

Kunstenaars kunnen zich van 21 maart tot en met 23 april 2023 aanmelden via de website van Museum De Lakenhal. Daar staan ook de specificaties rondom deelname vermeld.