Aviko presenteert Duurzaamheidsverslag 2023

Aviko presenteert Duurzaamheidsverslag 2023

07-05-2024 (22:27) - Sustainable

Aviko heeft haar Duurzaamheidsverslag 2023 gepubliceerd. In het jaar 2023 werkte Europa's grootste producent van aardappelproducten binnen het out-of-home segment en één van de top vijf wereldmarktleiders aan het verder verduurzamen van Aviko in de gehele keten. Aviko gaf onder de noemer ‘Healthy Earth, Proud Farmers en Happy People’ concreet invulling aan deze missie.

Samen met andere partijen in de bevoorradingsketen bouwt Aviko aan een volledig circulair proces - van aardappel tot product en van teler tot tafel. Hierbij worden het water- en energieverbruik tot een minimum beperkt en voedselverspilling en afval worden zo veel mogelijk voorkomen. Om telers mee te nemen in de teelt van de toekomst werden in 2023 de eerste inspiratieboerderijen geopend. Ook is het percentage van telers met een duurzaamheidscertificering FSA Gold meer dan verdubbeld, van 33 naar 69 procent.

Toewerken naar CO2-neutraal

Ondanks haar groei-ambities legt Aviko de lat op het gebied van CO2-reductie hoog: 45 procent absolute reductie in haar eigen bedrijfsactiviteiten, scope 1 en 2, tegen 2030 ten opzichte van 2018. Op lange termijn wil de aardappelverwerker CO2-neutraal zijn. Er groeit duurzaamheid door nauwer samen te werken met partners om de CO2-voetafdruk ook in de keten te verlagen. Door in 2023 de scope 3 emissies volledig in kaart te hebben gebracht, is duidelijk geworden waar er op gestuurd kan worden.

Reductie waterverbruik

Ook heeft het gebruik van water de aandacht van Aviko. Het wassen van aardappelen is namelijk één van de ‘grootverbruikers’ van water binnen de fabrieken. Om het waterverbruik te reduceren installeerde het bedrijf een nieuw recirculatiesysteem. Dit nieuwe systeem maakt het mogelijk om 90 procent van het waswater te hergebruiken.