Aviko wil naar nul CO2-uitstoot in 2030

Aviko wil naar nul CO2-uitstoot in 2030

24-04-2024 (13:38) - Sustainable

Aviko werkt samen met ketenpartners Derks Akkerbouw, AB Texel, Dasko Koel- en Vriestransport en Hutten Catering aan het verduurzamen van de waardeketen van aardappelfriet. De vijf partijen zetten zich gezamenlijk in om de CO2-uitstoot binnen de keten tegen 2030 tot nul te krijgen. “Alleen gezamenlijk kunnen we de weg vrij maken voor een groenere toekomst”.

De samenwerking tussen de vijf partijen is ontstaan uit de ambitie om de CO2-uitstoot te reduceren. Door ervaringen, middelen en best practices met elkaar te delen groeit het enthousiasme en de kennis om door te kunnen pakken en uiteindelijk naar net zero te gaan. “In 2030 hebben we ‘net zero frites’ en als tussendoel is onze frites klimaatneutraal in 2025. Dat is de heldere ambitie van onze samenwerking. Als Aviko hebben we het initiatief genomen voor deze samenwerking. Alleen gezamenlijk kunnen we de weg vrijmaken voor een groenere toekomst”, aldus Anouk Wentink, Sustainability Manager Aviko.

Samenwerking

De vier ketenpartners die hieraan meedoen zijn Derks Akkerbouw, AB Texel, Dasko Koel- en Vriestransport en Hutten Catering. Samen met Aviko delen ze de ambitie om de keten van aardappelfriet te verduurzamen. Ze zijn blij dat Aviko het gesprek over CO2-uitstoot aangaat en initiatief neemt om zo samen de keten groener te maken. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid en ze hopen hiermee een positieve impact te hebben op verduurzaming. De verduurzaming van het productieproces vindt plaats op basis van het Greenhouse Gas protocol. Dit is een raamwerk voor het meten en rapporteren van broeikasgasemissies.