Every Can Counts vraagt aandacht voor zwervende blikjes

13-03-2023 (15:45) - Sustainable

In Nederland worden er jaarlijks 2,5 miljard blikjes geconsumeerd. Uit onderzoek van Every Can Counts (2022), blijkt dat slechts 23 procent van de Nederlanders aangaf aan hun blikjes buitenhuis te recyclen. Reden voor de organisatie om op Wereld Recycle Dag, zaterdag 18 maart, hiervoor extra aandacht te vragen.

Met de introductie van blikjes tot het al bestaande statiegeldsysteem voor plastic flesjes is het inleveren van blikjes vanaf 1 april 2023 ook mogelijk.

Productie nieuwe blikjes

David Van Heuverswyn, directeur van Every Can Counts Europe: “Onze missie is om mensen te inspireren, te informeren en te bewegen om vooral de blikjes die buitenshuis worden geconsumeerd in te gaan zamelen voor recycling. We hopen dat de introductie van het statiegeldsysteem een positieve invloed gaat hebben op het recyclen van blik, zowel buitenshuis als binnenshuis, zodat er meer waardevol aluminium kan worden teruggewonnen voor de productie van nieuwe blikjes.”

Eindeloos recyclebaar

Tegenwoordig wordt 73 procent van alle drankblikjes in de EU al ingezameld en gerecycled. Als we alleen naar Nederland kijken ligt dat percentage nu op 82 procent, zo blijkt uit het meest recente rapport (2022) van Metal Packaging Europe (MPE) & European Aluminium (EA). De Europese Unie heeft echter nog strengere maatregelen aangekondigd voor de EU-lidstaten als het gaat om verpakkings- en zwerfafval. Voor drankblikjes betekent dat tenminste 90% van de blikjes moet worden ingezameld voor recycling, en bij voorkeur via statiegeldsystemen.  Aluminium drankblikjes zijn namelijk volledig circulair en kunnen eindeloos gerecycled worden. Het grootste deel van de gebruikte en gerecyclede drankblikjes belandt na ongeveer 60 dagen alweer terug in de schappen als nieuwe drankblikjes, óf wordt gebruikt voor de productie van frames voor fietsen en voor onderdelen van een auto/metrostel.