Koffie-zonder-koffie innovatie van Northern Wonder bij Albert Heijn

05-09-2023 (15:38) - Sustainable

De start-up Northern Wonder, dat een duurzaam koffie-alternatief maakt zonder tropische ingrediënten - en dus zonder koffiebonen - lanceert een tweede versie met een doorontwikkelde smaak.

Northern Wonder heeft een jaar na de eerste introductie de smaak van hun ‘Coffee Free Coffee’ verder geperfectioneerd. De producten zijn vanaf nu verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Smaak van koffie

De makers van Coffee Free Coffee zijn sinds de eerste release continu bezig geweest met het doorontwikkelen van de smaak. David Klingen, bedenker van Northern Wonder: “Drie jaar geleden zijn we begonnen aan onze smaak-ontdekkingsreis. De eerste versie van onze boonloze koffie lanceerde we een jaar geleden en was al flink koffie-achtig. Met filtermaling en capsules die we nu onder andere bij Albert Heijn gaan verkopen, gaan we weer een heel stuk verder. Samen met onder andere onderzoekers van de Wageningen Universiteit is het ons team van productontwikkelaars gelukt om de zo gewaardeerde smaak van koffie uit niet-tropische ingrediënten te halen. Qua ontwikkeling van smaak, geur en vooral ook de intensiteit hebben we mooie nieuwe stappen gezet. De vernieuwde smaak is gebalanceerd en heeft meer body.”

Ontbossingsvrij alternatief

Naast palmolie en soja is ook in steeds sterkere mate de teelt van koffie een veroorzaker van ontbossing. Dat komt enerzijds door de enorm toenemende vraag: in landen als India en China – traditioneel theedrinklanden – switchen steeds meer mensen naar koffie. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat plantages moeten verhuizen, wat ook weer leidt tot ontbossing. Coffee Free Coffee van Northern Wonder is in plaats van koffiebonen gemaakt van niet-tropische ingrediënten als lupineboon, kikkererwt en zwarte bes. Naast dat deze meer lokale producten geenszins bijdragen aan tropische ontbossingsproblematiek, is de zogenoemde footprint van Northern Wonder’s koffie bijzonder veel kleiner dan die van gewone koffie. Er is voor de productie per kopje 95% minder water nodig; 66% minder land en er wordt 76% minder CO2 uitgestoten.

Varianten Coffee Free Coffee

Er zijn vier varianten verkrijgbaar in de supermarkt: filtermaling en (thuis-) composteerbare Nespresso compatible cups, allebei verkrijgbaar met cafeïne en in een variant die – in tegenstelling tot gewone koffie – van nature cafeïnevrij is. De producten zijn verkrijgbaar via de webshop van Northern Wonder en nu ook bij 534 Albert Heijn filialen en ah.nl. Via de webshop van Northern Wonder is vanaf nu ook een espressomaling verkrijgbaar.
David vervolgt: “We zijn er super trots op dat Northern Wonder nu in de schappen van de Albert Heijn te vinden is, zodat nu iedereen gemakkelijk kennis kan maken met het koffie-alternatief. Als alle koffiedrinkers één kopje per dag zouden vervangen door Coffee Free Coffee, maken we al een enorm verschil voor het regenwoud!”