
1400 artsen pleiten voor leeftijdsgrens op smartphones en sociale media
Meer dan 1400 artsen, wetenschappers en andere deskundigen roepen de politiek op om wettelijke leeftijdsgrenzen in te stellen voor het gebruik van smartphones en sociale media. In een brandbrief pleiten zij ervoor dat kinderen pas vanaf 14 jaar een eigen smartphone mogen hebben, en vanaf 16 jaar toegang krijgen tot sociale mediaplatforms.
De ondertekenaars maken zich zorgen over het groeiende aantal jonge kinderen met een smartphone. Volgens hen leidt dit tot negatieve effecten op zowel de fysieke als mentale gezondheid.
Het burgerinitiatief Smartphonevrij Opgroeien, dat al langer aandringt op regelgeving, is de initiatiefnemer van de brief en roept artsen actief op om hun steun te betuigen. "Gezien het intensieve gebruik van smartphones en sociale media door jongeren, de bewezen fysieke gevolgen, aanwijzingen voor mentale schade en het ontbreken van een veilige digitale omgeving, is het tijd om het maatschappelijke uitgangspunt te herzien," aldus de initiatiefnemers.
Smartphones in het onderwijs
Sinds september vorig jaar geldt er een landelijk verbod op het gebruik van mobiele telefoons in de klas. Veel basisscholen namen eerder al maatregelen. Scholen hebben wel ruimte voor eigen invulling en uitzonderingen blijven mogelijk, bijvoorbeeld om medische redenen.
Onderzoek laat zien dat scholen met een mobieltjesverbod betere leerresultaten boeken. Leerlingen zijn minder snel afgeleid en kunnen zich beter concentreren.
Internationale ontwikkelingen
Australië voerde als eerste land ter wereld een wettelijke leeftijdsgrens in voor sociale media. Sinds eind vorig jaar mogen kinderen daar pas vanaf 16 jaar gebruikmaken van platforms als TikTok, Instagram en Snapchat. De platforms zijn verplicht deze regels te handhaven, op straffe van hoge boetes.
Ook andere landen, zoals Noorwegen, overwegen soortgelijke maatregelen om jongeren online beter te beschermen.