'Bijna-unicorn' BOTS wint Young Business Award

'Bijna-unicorn' BOTS wint Young Business Award

12-06-2022 (17:34) - Tech

De Young Business Award (YBA) is een optocht van veelbelovende scale-ups die zich aan een jury presenteren. Allemaal hebben ze de ambitie een unicorn te worden, maar het is vogens de jury 'apart' dit jaar een winnaar te hebben die verwacht over enkele maanden al unicorn te zijn. Die winnaar heet BOTS uit Haarlem.
 
De status unicorn – een bedrijf met een waarde van 1 miljard dollar – past naadloos bij BOTS. Het is een bedrijf van de grote getallen en groei. BOTS bestaat bijna twee jaar, realiseerde een dikke 5000 procent groei en heeft al meer dan 7 miljard euro aan handelsvolume bereikt. Het is een beleggings-app waarop je superslim mee kunt liften op handelsstrategieën van andere partijen.
 
De jury van de YBA (Marco Aarnink oprichter Drukwerkdeal en Print.com, Marleen Evertsz founder & CEO NXchange, Ineke Kooistra CEO YoungCapital en Oscar Kneppers founder Emerce, Bright en Rockstart) stelt standaard de vraag aan de finalisten wanneer ze denken de status van unicorn te bereiken, want de YBA heeft ook als ondertitel dat men ‘the next unicorn’ presenteert. 
 
Michiel Stokman van BOTS verwacht dit najaar die status te bereiken. En eerder heeft hij al gemeld dat er een investering van 100 tot 150 miljoen euro in BOTS zit aan te komen. Volgens de jury is BOTS mede daardoor voor de andere finalisten,  Chordify (bestaande muziek met algoritmen omzetten in akkoorden), GO Sharing (deelmobiliteit) en Amberscript (transcriptie van gesproken tekst) een maatje te groot.
 
BOTS heeft bovendien een missie: d app wil impact maken, want beleggen levert vaak een tweede inkomen op en zorgt daarmee voor zekerheid en veiligheid. Stokman noemt het in de voorronde zelfs een ‘sociaal project’. BOTS is volgens hem een product dat goed past in deze tijd waarin ‘men het pensioenstelsel aan het afbreken is’.