Freshworks: AI biedt IT-managers mogelijkheden

26-09-2023 (14:45) - Tech

Freshworks Inc. heeft vandaag de bevindingen gepresenteerd uit zijn tweede jaarlijkse rapport over de stand van technologie op de werkplek, 'State of Workplace Technology'.

Hieruit blijkt dat het aantal software-applicaties dat IT-teams op hun werkcomputers hebben staan, dit jaar met 71% is gestegen). Om deze spiraal van complexiteit in goede banen te leiden, omarmen volgens het rapport met name senior IT-professionals en jongere generaties AI om workflows te automatiseren en efficiënter te werken. 86% van de IT-professionals geeft aan dat hun organisaties al gebruikmaken van AI.

4,6 miljoen

In Nederland schatten de respondenten in dat hun bedrijf ongeveer €4,6 miljoen per jaar besteed aan software contracten, in Frankrijk is dat drie keer zoveel per organisatie. En op de vraag hoeveel je bedrijf kan besparen als IT alleen geld uitgaf aan absoluut noodzakelijke software is dat €1,7 miljoen, vergelijkbaar met Duitsland maar veel minder dan Frankrijk (€3,08).

AI bespaart geld

Hoewel IT-afdelingen dit jaar naar verwachting zullen groeien, kunnen zij niet meer uitgeven. Freshworks constateerde dat bedrijven in de VS elk jaar meer dan €14,600 per IT-medewerker kunnen besparen als ze AI gebruiken zodat medewerkers geen tijd meer kwijt zijn aan repetitieve taken. Dit betekent dat een onderneming met ten minste 5.000 medewerkers en gemiddeld 200 IT-professionals jaarlijks op zijn minst €2,8 miljoen zou kunnen besparen met AI.

Meer dan traditionele software

"Business managers hebben goede redenen om software te implementeren − ze willen processen verbeteren − maar kunnen na verloop van tijd tegen problemen aanlopen als ze meer applicaties verzamelen dan ze nodig hebben", legt Prasad Ramakrishnan, CIO van Freshworks, uit. "Slimme, vereenvoudigde technologie, gecombineerd met de kracht van AI, kan meer doen voor de productiviteit en efficiëntie dan traditionele software in decennia heeft gedaan. De teams van IT-managers die automatisering en technologische wendbaarheid benutten om de complexiteit te verminderen, zullen het beste uit de bus komen."