Waarom betrouwbare journalistiek cruciaal is in het AI-tijdperk

Waarom betrouwbare journalistiek cruciaal is in het AI-tijdperk

04-11-2024 (12:11) - Tech

Uit een onderzoek van YouGov, in opdracht van Readly, blijkt dat wereldwijd veel mensen zich zorgen maken over de opkomst van AI en de gevolgen ervan voor mis- en desinformatie. In Nederland is 53% van de bevolking bezorgd over deze trend.

Er is een dringende behoefte aan factcheckers en betrouwbare journalistiek, nu het verschil tussen waarheid en misinformatie steeds lastiger wordt. Kwaliteitsjournalistiek - van diepgravend onderzoek tot lokale verslaggeving - kost echter tijd en geld.

In het snelle mediaklimaat kunnen sensatie en snelheid de kwaliteit van nieuws ondermijnen. De toegankelijkheid van AI kan het risico op mininformatie vergroten, waarbij nepnieuws soms nauwelijks van echt nieuws te onderscheiden is, aldus nepnieuwsexpert Dr. Greg Nyilasy.

Kritisch denken
AI kan zorgen voor 'misinformatie-superspreader'-evenementen met sites die dagelijks honderden valse artikelen publiceren. In 2023 steeg het aantal platforms met door AI gegenereerde nieuwsartikelen van 49 naar meer dan 600. 

Om misinformatie tegen te gaan, moeten mensen zich actiever met betrouwbaar nieuws bezighouden. Open gesprekken over nieuws helpen bij het onderscheiden van feit en fictie, zodat mensen nepnieuws sneller kunnen herkennen.

Kritisch denken en het delen van verschillende meningen helpen om vertrouwen in de journalistiek te vergroten. Het is belangrijk om te investeren in betrouwbare journalistiek, zodat mensen goed geïnformeerde keuzes kunnen maken. Dit is cruciaal om de waarheid te beschermen in een tijd waarin misinformatie vaak voorkomt.