Gendergelijkheid op de werkvloer in de EU: "De loonkloof neemt daadwerkelijk af"
Zweedse onderzoekers hebben onderzocht hoe EU-landen scoren op gendergelijkheid op de werkvloer. Nederland doet het niet slecht en eindigt hoog in de ranking.
Finansvalp, een onderzoeksbureau voor de Zweedse economie, analyseerde Eurostat-gegevens over zetels van vrouwen in nationale parlementen, vrouwen in hogere managementfuncties en het mediane netto-inkomen van 2022 per geslacht in de 27 EU-landen. Elk land kreeg een score van 50 voor gendergelijkheid en werd gerangschikt van slechtst naar best.
Veel vrouwen in de politiek
Nederland staat in de top vijf van EU-landen. Ons land staat hoog als het gaat om de vertegenwoordiging van vrouwen in de nationale regering (53,6%) en het nationale parlement (29%). Hoewel vrouwen een groot deel van de zetels in de regering en het parlement bezetten, verdienen mannen in Nederland gemiddeld nog steeds meer. Volgens het mediane netto-inkomen van 2022 verdienen mannen 5,28% meer dan vrouwen in het land.
Nummer 1
Volgens het onderzoek is Finland het beste land voor gendergelijkheid op de werkplek. Het land staat bovenaan de ranglijst dankzij een hoog percentage vrouwen in leidinggevende functies in het hele land. Ondanks het grote aantal vrouwen in hoge posities in het land, lijkt de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds een probleem te zijn in Finland. Het mediane netto-inkomen voor mannen bedroeg in 2022 €27.353, terwijl vrouwen met €25.719 gemiddeld 6,04% minder verdienden.
Inclusiviteit op de werkvloer
Olle Pettersson, CEO van Finansvalp, kijkt hoopvol naar het resultaat: "In de afgelopen 20 jaar is het aantal vrouwen dat zitting heeft in nationale politiek in de EU met meer dan 50% gestegen, terwijl het aantal vrouwelijke bestuursleden bij de grootste beursgenoteerde ondernemingen met 312% is toegenomen. Als de trend van een grotere vrouwelijke vertegenwoordiging in leidinggevende functies in de hele EU doorzet, moeten we hopelijk de loonkloof tussen mannen en vrouwen zien verkleinen, waardoor veel landen meer inclusieve plaatsen worden voor vrouwen om te werken."
Klik hier voor het volledige resultaat van het onderzoek.