Is Nederland beter af zonder zomer- en wintertijd?

29-03-2023 (10:39) - Lifestyle

We houden ons in Nederland net als in veel andere Europese landen nog steeds vast aan de zomer- en wintertijd. Nederland houdt de Midden-Europese tijdzone aan die is afgestemd op Berlijn. Voor de zomertijd zetten we de klok een uur vooruit en voor de wintertijd gaat de klok een uur achteruit. Oorspronkelijk werden deze tijdzones gehanteerd om energie te besparen, maar de vraag is of dit nog steeds noodzakelijk is. De discussie gaat al een paar jaar rond of we de zomer- en wintertijd niet beter zouden kunnen afschaffen.

Energiebesparing is overbodig

Oorspronkelijk werd de zomer- en wintertijd ingevoerd om energie te besparen. Er is echter weinig bewijs dat deze maatregel daadwerkelijk effectief is, zeker sinds de komst van ledverlichting. Verschillende mensen klagen dat het verzetten van de tijd niet alleen verwarrend maar ook vervelend is. De omschakeling zorgt er namelijk voor dat hun slaapritme wordt verstoord. Het slaapritme past zich uiteraard na verloop van tijd weer aan, maar tijdens de eerste dagen of weken kan het leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen. Daarnaast ervaren mensen de eerste paar dagen regelmatig slaapproblemen.

De voordelen van de Engelse tijd aanhouden

De mogelijke oplossing voor de problemen die ontstaan door de halfjaarlijkse omschakeling tussen de zomer- en wintertijd, is het omschakelen volledig af te schaffen. In plaats daarvan zouden we de Engelse tijd in Nederland kunnen invoeren. Hierdoor zouden we het hele jaar door dezelfde tijd hebben en zouden mensen dus geen last meer hebben van de vervelende bijwerkingen van de omschakeling. Bovendien zou het aannemen van de Engelse tijd de communicatie tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk verbeteren, omdat we dan dezelfde tijd hebben en afspraken makkelijk kunnen worden gepland. Dit zou tevens voordelig zijn voor voetbalfan, want zij hoeven de wedstrijdtijden van populaire clubs als Arsenal, Manchester United en Liverpool FC dan niet meer om te rekenen. Dit zou het volgen van de Premier League en online wedden vereenvoudigen. Hetzelfde geldt voor landen die dezelfde tijdzone volgen als het Verenigd Koninkrijk, zoals Ierland en Portugal. 

Beter voor de biologische klok

Voor onze gezondheid zou het tevens beter zijn als we de Engelse tijdzone aanhouden. Het is namelijk belangrijk dat we zoveel mogelijk slapen als het donker is en juist actief zijn bij daglicht. Onder de huidige tijdregeling hebben we echter de neiging om in de zomer te lang op te blijven en te vroeg op te staan. Voor West-Europese landen als Nederland komt de Engelse tijd daarom beter uit. Met deze tijdzone lopen wij in de winter gemiddeld een uur voor en in de zomer twee uur voor op de ideale tijd volgens onze biologische klok. Deze regeling zou overigens ook het beste zijn voor België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje.

Geen klokken meer verzetten

Het definitief afschaffen van de zomer- en wintertijd zou tevens betekenen dat we de klokken niet meer aan hoeven te passen. Het verzetten van de klokken kan voor bedrijven en organisaties best een administratieve taak zijn. Het gaat immers niet alleen om de klok die aan de muur hangt. Tegenwoordig zijn diverse apparatuur namelijk ook voorzien van een display met een klok die je handmatig in moet stellen. 

Nadelen van het afschaffen van de tijdswisseling 

Hoewel het afschaffen van de zomer- en wintertijd voordelen kan hebben, zijn er ook nadelen die niet over het hoofd mogen worden gezien. In de wintermaanden zou het eerder donker worden, wat niet alleen ongunstig is voor het verkeer op de weg, maar ook voor de boeren die minder tijd hebben om hun werkzaamheden uit te voeren. Bovendien kan het afschaffen van de tijdswisseling voor verwarring zorgen wanneer andere EU-landen de zomer- en wintertijd wel handhaven. Om deze problemen op te lossen, zouden er afspraken moeten worden gemaakt.