NPO en omroepen lichten overkoepelend Plan van Aanpak aan staatssecretaris toe
De Raad van Bestuur van de NPO heeft samen met een afvaardiging van het College van Omroepen het overkoepelende Plan van Aanpak toegelicht aan demissionair staatssecretaris van OCW Fleur Gräper-van Koolwijk. Het plan moet leiden tot het realiseren van een sociaal veilige werkomgeving binnen de gehele publieke omroep. De NPO en omroepen zijn voornemens om het overkoepelende Plan van Aanpak bekend te maken na 20 maart.
De OGCO onder leiding van Martijn van Rijn deed in opdracht van de NPO onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de landelijke publieke omroep. De commissie onderzocht de systemische oorzaken van grensoverschrijdend gedrag en deed een groot aantal concrete aanbevelingen.
Erkenning, nazorg en preventie
Na de presentatie van het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) op 1 februari zijn de NPO en de omroepen samen aan de slag gegaan om tot een overkoepelend Plan van Aanpak te komen met als primair doel erkenning, nazorg en preventie. Een ander belangrijk doel van het plan is het realiseren van effectief bestuur en toezicht. Het Plan van Aanpak geeft daarmee concreet opvolging aan de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek van OGCO. De NPO heeft daarbij een verbindende rol en ziet toe op het realiseren van de uitvoering ervan. De omroepen en de NPO maken daarnaast voor hun eigen organisatie als werkgever een plan op maat dat in lijn zal liggen met dit overkoepelende Plan van Aanpak.
De staatssecretaris heeft de regeringscommissaris Mariëtte Hamer gevraagd om op het Plan van Aanpak te reflecteren. Naar verwachting zal de regeringscommissaris in de week van 25 maart met haar reactie komen.