Het Concertgebouw presenteert boek en symposium inclusiviteit en diversiteit

20-10-2022 (12:21) - Publicaties

Op 17 november organiseert Het Concertgebouw een symposium over diversiteit en inclusiviteit in de klassieke muziek, met sprekers uit binnen- en buitenland. Daar zal ook het eerste exemplaar van het boek 'Van exclusief naar inclusief' in ontvangst worden genomen door de Amsterdamse wethouder Touria Meliani.

Het Chineke! Orchestra, een symfonieorkest dat strijdt voor meer diversiteit in de klassieke muziek, treedt na afloop van het symposium op in Het Concertgebouw.

Het boek

In opdracht van Het Concertgebouw en De Groene Amsterdammer sprak journalist en schrijver Stephan Sanders met tien musici, bezoekers, beleidsmakers en bestuurders over diversiteit en inclusiviteit uit de Nederlandse klassieke muziekwereld. Onder anderen dirigent Jaap van Zweden, oud-minister Jet Bussemaker en violist Yannick Hiwat komen aan het woord. Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu schreef een voorwoord waarin ze het belang van diversiteit benadrukt. Violist Yannick Hiwat, sopraan Claron McFadden en mezzosopraan Tania Kross vertellen over hun soms schokkende ervaringen als musici van kleur. Ook Concertgebouwbezoekers als presentator Aldith Hunkar en emeritus-hoogleraar Paul Scheffer delen hun inzichten. Dirigent Jaap van Zweden beschrijft zijn ervaringen in de Verenigde Staten, dat volgens hem op dit gebied ‘straatlengtes voorligt’ op Nederland. Daarnaast komen Jet Bussemaker en Vinod Subramaniam, beiden lid van de Raad van Commissarissen van Het Concertgebouw aan het woord. Subramaniam vertelt hoe hij vanuit deze positie een rolmodel en aanjager wil zijn voor het nieuwe publiek. Marie-Louise Hodge (bekend van ELLE, JAN en AfroStyle Magazine) fotografeerde de geïnterviewden.

Symposium

Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw: ‘De maatschappij verandert en wij zullen mee veranderen. Hoe wij dat moeten doen als Concertgebouw en als hele sector, daarover willen we van gedachten wisselen bij dit eerste symposium voor vakgenoten.’ Andrew Makkinga presenteert het symposium met onder anderen Chi-chi Nwanoku, oprichter van het Chineke! Orchestra, Yassine Boussaid, directeur van theater De Meervaart, en de Amsterdamse wethouder Touria Meliani. Namens Het Concertgebouw nemen programmamaker Orville Breeveld, diversiteitsmanager George van der Heijden en algemeen directeur Simon Reinink deel aan het programma.

Tijden

Het concert van Chineke! en Jeneba Kanneh-Mason: van Coleridge-Taylor tot Dvorák op 17 november begint om 20:15 uur. Kaarten (vanaf €25) zijn hier verkrijgbaar.

Het symposium begint om 13:30 uur. Kaarten (vanaf €45, inclusief boek) zijn hier verkrijgbaar.