IKEA presenteert duurzaamheidsrapport 2020

22-02-2021 (11:36) - Sustainable

IKEA werkt hard aan de ambitie om in 2030 circulair en klimaatpositief te zijn. Eind januari bracht Inter IKEA Group (eigenaar van het IKEA concept en wereldwijde franchisegever) het 'IKEA Sustainability Report FY20' en de 'Forest Positive Agenda 2030' naar buiten. Ingka Group (de grootste franchisenemer van het IKEA concept) lanceerde het 'Ingka Group Annual Summary & Sustainability Report FY20'. De belangrijkste punten van IKEA op het gebied van duurzaamheid op een rij:
 

Highlights

De klimaatimpact van IKEA is verder verkleind (zelfs als rekening gehouden wordt met het omzetverlies door het sluiten van de winkels). Per euro omzet is de CO2-uitstoot gedaald met 7%, mede dankzij verbeteringen in het gebruik van hernieuwbare energie bij de productie en transport.
 
Ingka Group produceerde voor het eerst wereldwijd meer hernieuwbare energie dan het bedrijf verbruikt. Wereldwijd liggen er nu meer dan 920.000 zonnepanelen op de daken van IKEA winkels en distributiecentra. In Nederland zijn dit 40.000 zonnepanelen, die dit jaar samen 8.032.284,2 kWh produceerden - wat gelijkstaat aan het verbruik van 4.000 huishoudens.
 
Het testen en uitrollen van circulaire services, zoals de Meubel inruilservice. In Nederland zijn 11.000 producten teruggenomen om een tweede leven te krijgen bij nieuwe klanten
 
IKEA lanceerde de HUVUDROLL plantaardige Zweedse balletjes, met dezelfde smaak en textuur als het iconische gehaktballetje, maar de productie van de plantaardige variant heeft 25 keer minder impact op het milieu.
 
In een tijd waarin iedereen gedwongen thuis moet blijven, is het belang van een veilig thuis erg groot. In Nederland ging IKEA een lange termijnsamenwerking aan met het Leger des Heils. IKEA richtte tijdens de eerste golf noodlocaties in voor daklozen, en is nu bezig met het inrichten van 250 huurwoningen voor cliënten van het Leger des Heils. Daarnaast deed het bedrijf een financiële donatie aan het impactfonds Woonvermogen waarmee nieuwe woonplekken voor daklozen gebouwd kunnen worden.
 
De samenwerking tussen IKEA, Renewi en RetourMatras leidde tot de derde matrasrecycling fabriek in Nederland. Begin februari kondigde IKEA een nieuwe RetourMatras fabriek aan in Nederland met innovatieve recyclingactiviteit. Een nieuwe stap richting het 100% circulaire matras.
 
IKEA lanceerde TILLVERKA: een circulaire collectie viltproducten, gemaakt van restanten van Nederlands IKEA textiel. De collectie is geproduceerd door een lokale sociale onderneming: het Nederlandse i-did dat mensen in de bijstand helpt ontwikkelen door middel van coaching en begeleiding op de werkvloer.
 
De gestelde houtdoelstelling voor 2020 is behaald: meer dan 98%* van het gebruikte hout in IKEA producten is FSC-gecertificeerd of gerecycled. Ook werden dit jaar bijna 7,2 miljoen zaailingen geplant - zodat het bedrijf meer bomen plant, dan het verbruikt.
 

Plannen tegen ontbossing

IKEA strijdt al jaren tegen wereldwijde ontbossing en bosdegradatie. Op maandag 25 januari publiceerde het bedrijf de 'Forest Positive Agenda 2030', waarin het branche-overstijgende plannen uiteenzet om biodiversiteit verder te verbeteren en innovatie op het gebied van duurzaam houtgebruik te stimuleren. IKEA wil hierin de leiding nemen en garandeert in het rapport dat in 2030 minstens één derde van het gebruikte hout in IKEA producten, gerecycled hout is.
 

Stevige basis

Ingka Group heeft haar transformatie versneld doorgevoerd in het afgelopen jaar. Gedurende het jaar zijn er 26 nieuwe IKEA vestigingen geopend, in onder andere Helsinki, Seoul en Tokyo. Uiteindelijk kon Ingka Group het jaar goed afsluiten met goede resultaten. Die zorgen ervoor dat (duurzame) investeringen in de toekomst mogelijk blijven. Het bedrijf investeert dit jaar 600 miljoen euro extra in innovatieve bedrijven, schone oplossingen en de eigen operatie. Op deze manier wil Ingka Group bijdragen aan een CO2-vrije economie. In totaal investeert de organisatie zo'n 3,8 miljard euro in duurzaamheid.