Appen met Gundy van Dijk over inspireren met het werk van Vincent Van Gogh

09-11-2022 (11:24) - Appen met

Samen met DHL heeft het Van Gogh Museum het Heart for Art-programma gelanceerd, waarmee zij kansen willen creeëren voor kinderen door ze kennis te laten maken met het werk van Vincent. Gundy van Dijk zet zich als Hoofd Educatie en Interpretatie van het museum in voor de ontwikkeling van deze programma's: "We maken met ons programma een verbinding met de leefwereld van de leerlingen."

Status: ‎Op het werk! Educatie & Interpretatie

Hi Gundy, leuk dat ik je even kan spreken over jullie project Heart for Art!
Heb je nu even de tijd?

Yes. Ik zit klaar.

Als eerste ben ik benieuwd hoe jullie samenwerking met DHL tot stand is gekomen
Hoe kunnen jullie elkaar aanvullen in de samenwerking?

DHL bezorgde eerder al de bestellingen die worden gedaan in de museumshop van het Van Gogh Museum. In 2020 werd DHL Express de officiële logistieke partner van het Van Gogh Museum. Vanuit deze solide basis en de gedeelde wens om de samenwerking verder te intensifiëren werd DHL twee jaar later, in juni 2022, hoofdpartner van het Van Gogh Museum. Vanaf dat moment werken we, vanuit het logistieke netwerk van DHL en de educatie expertise van het Van Gogh Museum, samen aan de ambitie om kinderen wereldwijd te verbinden en te inspireren door middel van de kunst en het levensverhaal van Vincent van Gogh.
Van Gogh Museum en DHL hebben hetzelfde doel voor ogen. Samen zien wij het belang van educatie en wij helpen elkaar bij het realiseren van deze missie.

Daarmee zijn jullie goed op weg
Van Gogh staat bekend om de educatieve impact die jullie maken, maar hoe doen jullie dat precies?

Op welke groepen richten jullie je?
In het Heart for Art programma leren de leerlingen over het leven en werk van Vincent van Gogh. En niet alleen dat maar de leerlingen leren ook over hun eigen identiteit, hun dromen en tegenslagen in het leven. We maken met onze programma een verbinding met de leefwereld van de leerlingen.

Mooi! Waarom denk je dat het werk van Vincent hier zo geschikt voor is?
Door de brieven van Vincent weten wij heel veel over zijn persoonlijke leven, over zijn eigen worstelingen daarmee maken we een verbinding naar de leefwereld van jongeren (en ook volwassenen) nu.
9 tot en met 12 jaar.

Heart for Art is nu natuurlijk van start gegaan op scholen in New York, van waar zijn jullie daar gestart?
Het Van Gogh Museum wil graag iedereen bereiken over het werk en leven van Vincent van Gogh. Wereldwijd. DHL heeft ook deze ambitie om wereldwijd kansen te creëren door middel van educatie. Samen hebben we de focus voor de VS bepaald. Ook in Nederland hebben wij een breed aanbod voor docenten en leerlingen. Met gastlessen op school, online lessen die te vinden zijn op onze website en natuurlijk programma's in het museum. De ervaringen die we in Nederland hebben is de basis geweest voor het Heart for Art programma.

Zijn jullie van plan het programma ook naar Nederlandse scholen te brengen?
Denk je dat hier ook meer interactief kunstonderwijs nodig is?
Het museum heeft al een outreach programma voor het primair en voortgezet onderwijs binnen Nederland. Deze richt zich op focuswijken in Nederland. Voor het Heart for Art programma maken we gebruik van onze museum editions, dat zijn hoogwaardige replica's van schilderijen van Vincent van Gogh. Deze museum editions zetten we niet in voor het Nederlandse aanbod. Eigenlijk was er eerst het Nederlandse programma wat zoals ik al schreef de basis is geweest voor het Heart for Art programma.
Al onze onderwijsprogramma's ontwikkelen wij samen met onderwijs. Wij weten als educatie afdeling heel goed dat mensen voorkeur hebben voor verschillende leerstijlen. Al ons aanbod is daar op gericht en wij zorgen dan ons aanbod interactief is. Belangrijk is dat het gaat om de intrinsieke motivatie aan te wakkeren. Dat kan heel goed door interactief aanbod te creëren.

Mooi dat het werk van Vincent daarbij kan helpen!
Bedankt voor je tijd en de informatie over jullie projecten Gundy!

Graag gedaan (: 

Meer informatie over de educatieve programma's van het Van Gogh Museum is hier te vinden.