Henk Borst: ‘Topgastronomie lanceert eigen restaurantweek’

23-09-2015 (09:46) - Appen met

11.40 uur - Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers en Jeunes Restaurateurs presenteren een eigen feestelijke restaurantweek: FIJNproeven!. De eerste week staat gepland van 12 tot en met 18 oktober, zegt Henk Borst, directeur van FIJNproeven!

Restaurantweken genereren in Nederland meer dan 1 miljoen reserveringen per jaar. Tot op heden bleef de toegevoegde waarde hiervan voor de topgastronomie echter beperkt. Dit is de aanleiding voor de drie toonaangevende restaurantverenigingen om op dit vlak de handen ineen te slaan.

De betrokken restaurants spelen op deze manier in op de groeiende stroom aan actie- en themaweken. Henk Borst, directeur van FIJNproeven!: ‘Het klinkt misschien curieus maar inderdaad denken we ‘het probleem’ actieweek te pareren door de lancering van een extra week. Er zijn inmiddels op jaarbasis een kleine 60 actie- en themaweken, maar alle geregisseerd door andere instanties dan de restaurateurs zelf. De combinatie actieweek en sterrenzaak levert ook spanning op. Met FIJNproeven! kunnen we zelf de planning en invulling bepalen en bovendien de juiste accenten aanbrengen.’


De restaurantverenigingen beogen met FIJNproeven! zowel reguliere als nieuwe gasten te trekken. ‘Met veel plezier nodigen we op deze manier onze vaste gasten uit om ook eens een collega-restaurant te bezoeken’, licht Borst toe. ‘En voor liefhebbers van gastronomie die regelmatig uit eten gaan op het niveau net onder de sterrenzaak, is FIJNproeven! eveneens een uitkomst. Deze mensen willen we graag kennis laten maken met de topgastronomie en ze laten ervaren dat het verschil in kwaliteit, ambiance en beleving veel groter is dan het uiteindelijke verschil op de rekening‘, besluit Borst.

De eerste FIJNproeven! week staat gepland van 12 tot en met 18 oktober 2015. Het aanbod in deze week is een 3-gangen lunch of diner voor € 37,50 met een toeslag van € 7,50 per Michelinster. Daarnaast ontvangen deelnemers een korting van € 2,50 als zij hun reservering met een creditcard maken. Naast de eigen leden van de initiatiefnemers is de week ook opengesteld voor restaurants die naar objectieve maatstaven tot de culinaire top van Nederland en Vlaanderen gerekend mogen worden. In totaal 109 toprestaurants hebben zich nu al voor deze week aangemeld.