Grimm Vandekerckhove ontvangt Robby Müller Award op IFFR

12-12-2023 (10:28) - Awards

International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de winnaar van de vijfde Robby Müller Award bekendgemaakt: de Belgische Director of Photography Grimm Vandekerckhove, bekend van zijn fijngevoelige werken waarin de mens centraal staat, en samenwerkingen met onder andere filmmaker Bas Devos.

De Robby Müller Award eert jaarlijks een uitmuntende ‘beeldmaker’ in de geest van de overleden Nederlandse DoP. Naast de Robby Müller Award-winnaar zijn ook de jury's voor de competities, een Focus-programma gewijd aan de Manetti Bros., en de eerste titels in Cinema Regained bekend. Jaarlijks reikt IFFR de Robby Müller Award uit in samenwerking met de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Andrea Müller-Schirmer, de vrouw van de overleden Nederlandse DoP Robby Müller. De prijs gaat naar een ‘beeldmaker’ die in de geest van Robby Müller een eigenzinnige, geloofwaardige en aangrijpende beeldtaal heeft ontwikkeld. 

De binnenwereld

De Belgische cameraman Grimm Vandekerckhove is verkozen tot de vijfde ontvanger van de Award. Hij staat bekend om de subtiele manier waarop hij de binnenwereld van personages weet vast te leggen, zoals die van een schoonmaakster op een nachtelijke tocht naar huis in Ghost Tropic (IFFR 2020). Of tijdens de ontmoeting van een Roemeense bouwvakker en een onderzoekster naar mossen in Here (2023). Beide films zijn geregisseerd door landgenoot Bas Devos. Grimm Vandekerckhove draaide ook Stephan Strekers A Wedding (Noces) (IFFR 2017), over een tiener die wordt gedwongen een gearrangeerd huwelijk aan te gaan.

De jury: "Grimm Vandekerckhove is een ware ontdekking onder de nieuwe generatie internationale filmmakers. Met grote betrokkenheid en wonderbaarlijke kalmte filmt hij details en verborgen nuances van het alledaagse op een heel eigen wijze die de emotionele beeldtaal van Robby Müller weerspiegelt.”