Ministerie lanceert campagne 'Vreemd of verdacht?' tegen criminaliteit
Schietpartijen, drugsafval in natuurgebieden en explosies in woonwijken: dit soort berichten zie je steeds vaker. Om mensen bewuster te maken van deze criminaliteit en hen te betrekken bij de aanpak, lanceert het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne ‘Vreemd of verdacht?’, samen met Roorda Reclamebureau.
De campagne laat via tv-spotjes en online video’s zien hoe je verdachte situaties kunt herkennen en wat je zelf kunt doen. Minister David van der Weel zegt hierover: "Zij kunnen deze situaties herkennen en misdaad uit hun buurt houden door bijvoorbeeld te melden bij politie of andere instanties, vermoedens met elkaar te delen, of het gesprek aan te gaan. Vergeet niet: goedwillende burgers zijn met meer dan de criminelen."
De campagne maakt deel uit van de nieuwe koepel ‘Houd misdaad uit je buurt’. Dit initiatief van het ministerie en de politie wil Nederlanders bewuster maken van georganiseerde criminaliteit en hen betrekken bij de aanpak. Op de website houdmisdaaduitjebuurt.nl staat hoe je verdachte situaties herkent en actie onderneemt.
Realistische tv-commercials
De tv-commercials zijn geregisseerd door Achmed Akkabi (Mocro Maffia), die opnieuw een diverse cast samenstelde. De video's tonen herkenbare voorbeelden van verdachte situaties, zoals een huis met opvallend veel beveiligingscamera’s, grote ketels die een woning in worden gesjouwd of iemand met plotseling dure spullen.
Creatief directeur Joeri Jansen (Roorda Reclamebureau) vertelt: "In onderzoek zagen we dat mensen geraakt werden door het realistische karakter van de scènes en de herkenning van actuele thema's. Deze combinatie zorgt voor meer bewustwording van de impact van ondermijnende criminaliteit."
De campagne omvat naast tv-spotjes ook online banners, interactieve social media stories en de website. Hier ligt de nadruk op het signaleren van verdacht gedrag en wat je vervolgens kunt doen.
Samen sterker tegen criminaliteit
Hanneke Ekelmans, portefeuillehouder ondermijning bij de politie, onderstreept het belang van samenwerking: "Aan veiligheid kunnen we allemaal iets bijdragen. Deze campagne laat zien dat iedereen, ongeacht wie je bent of waar je woont, een verschil kan maken. Met de hulp van de gemeenschap kunnen we samen criminele netwerken aanpakken en onze buurten veiliger maken. Door verdachte signalen te herkennen en erop te reageren, staan we als samenleving sterker tegen criminaliteit.