Dirk zet als eerste supermarkt bodycams in tegen agressie

29-04-2024 (07:00) - Economisch

Een deel van het personeel van Dirk van den Broek gaat bodycams dragen. Hiermee hoopt de supermarktketen onveilige situaties in de winkels tegen te gaan. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dringt aan op terughoudendheid.

De cameraatjes zullen niet continu aanstaan. Het supermarktpersoneel kan de bodycams zelf aan- en uitzetten bij "gespannen of dreigende situaties". Op de bodycam zit een schermpje waarop te zien is wat gefilmd wordt. Zo wordt iemand geconfronteerd met zijn of haar eigen gedrag, en dat zou de-escalerend werken, zegt de supermarkt

De keten start in veertig winkels met de bodycams. Het is de eerste winkelketen die bodycams introduceert. Alleen teamleiders en afdelings- en supermarktmanagers krijgen er één.

Terughoudend

Toezichthouder AP benadrukt dat het gebruik hiervan aan strenge voorwaarden gebonden is. "We zien bodycams normaal gesproken alleen bij politie en boa's. Cameratoezicht is zeer invasief. Daar moeten bedrijven dan ook zeer terughoudend mee zijn." De AP gaat de supermarktketen om een toelichting vragen. "Zij moeten kunnen aantonen dat het noodzakelijk is."

 


Bureaus

Media

Marketing