Een bedrijfsrekening openen: is het echt nodig?

16-05-2022 (15:27) - Economisch

Heb je een eigen bedrijf? Of ben je net begonnen als zzp’er? Dan is het belangrijk om je financiën te regelen. Je levert nu een product of service aan klanten die jou daar (gelukkig) voor betalen. Je hebt dus een nieuwe bankrekening nodig: een bedrijfsrekening. Is het verplicht om zo’n rekening te openen? Ja – én nee.
 
‘Ik heb toch al een privérekening? Kan ik die niet voor mijn zakelijke inkomsten en uitgaven gebruiken?’
 
Het is een vraag die we veel horen – hier bij ZZP Daily.
 
Het korte antwoord? Je kunt inderdaad je privérekening gebruiken, maar de banken hebben het liever niet en liggen dwars. Het lange antwoord? Lees verder.
 

Is het verplicht om een bedrijfsrekening te hebben?

Het is niet wettelijk verplicht om een zakelijke bankrekening te openen als ondernemer, maar het is wel aan te raden.
 
Voor de Belastingdienst maakt het namelijk niet uit of je een privérekening of zakelijke rekening hebt. De enige eis die de fiscus heeft, is dat ze inzicht willen hebben in je geldstromen: waar je geld vandaan komt en waar het aan wordt besteed.
 
Als je een privérekening gebruikt, moet de Belastingdienst dus al je uitgaven inzien – zowel zakelijk als privé – om onderscheid te kunnen maken. Dat is niet handig. Open je echter een zakelijke rekening? Dan weet je dat de geldstroom op die rekening puur zakelijk is.
 

Kun je je privérekening voor je bedrijf gebruiken?

Het kan, maar pas goed op wat je bank daarvan vindt. De meeste banken laten namelijk in hun voorwaarden weten dat het niet is toegestaan om je privérekening hiervoor te gebruiken. Zo kunnen ze je verplichten een zakelijke rekening te openen.
 
Niet dat dit een slecht idee is. Integendeel. Je houdt je zakelijke uitgaven met zo’n rekening véél overzichtelijker bij elkaar. Je bank kan je meer informatie geven over hun zakelijke rekeningen.
 

Moet ik een zakelijke rekening bij dezelfde bank openen?

Als je tevreden bent over je privérekening bij je huidige bank kun je je zakelijke rekening ook bij deze bank openen, maar het loont om verder te kijken. Een zakelijke rekening is namelijk een totáál ander product dan een privérekening.
 
Het vergelijken van rekeningen voor zakelijk bankieren geeft je inzicht in nieuwe banken en technologie. Er zijn namelijk veel online banken die goede zakelijke rekeningen aanbieden, waar je snel een rekening kunt openen en je bankzaken met een app regelt.
 
Kies je liever voor één van de bekende grootbanken in Nederland? Dan kan dat natuurlijk ook. Ze hebben allemaal een zakelijke rekening voor kleine tot middelgrote bedrijven. Zorg er wel voor dat je een product kiest dat bij jouw bedrijf past.
 

Hoe open ik een zakelijke rekening?

Heb je verschillende bankrekeningen vergeleken en heb je een zakelijke rekening gevonden die bij je past? Dan open je de bankrekening vaak online. Een bedrijfsrekening openen bij online banken is zo gepiept – vaak binnen een kwartier. De grootbanken doen er langer over: meestal tussen de één en de drie weken.

Bureaus

Media

Marketing