
Oatly lanceert feitenboekje over havermelk en andere voeding
In aanloop naar World Plant Milk Day lanceert Oatly Het Kleine Gezonde Boekje, een uitgave vol wetenschappelijk onderbouwde feiten en inzichten over voeding en gezondheid. Van de waarheid achter zaadoliën tot hoe taal ons beeld van voeding kan beïnvloeden: het haverdrankmerk wil met dit boek orde scheppen in de wirwar van (mis)informatie.
De lancering vond plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, waar Oatly University een eenmalig mini-college organiseerde. Bezoekers kregen te horen hoe je misinformatie herkent, wat plantaardig eten echt betekent en hoe je mythes rond zuivel kunt doorprikken. Na afloop verspreidde Oatly het boekje in straatbibliotheken in grote Nederlandse steden, zodat iedereen gratis toegang krijgt tot betrouwbare informatie.
"Met Oatly willen we laten zien wat haver kan betekenen voor zowel de planeet als je gezondheid", zegt Christiaan van Doornik, General Manager Oatly Nederland. "We zijn er niet op met de vinger te wijzen, maar bieden mensen kennis waarmee ze bewuster keuzes kunnen maken – voor zichzelf én de wereld om hen heen."
Wirwar aan misinformatie
Het Kleine Gezonde Boekje vertaalt ingewikkeld wetenschappelijk onderzoek naar begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Het laat zien dat voeding vaak te simplistisch wordt gepresenteerd en geeft lezers de juiste feiten in handen. Zo wordt haverdrank niet alleen neergezet als alternatief voor zuivel, maar als een volwaardige, gezonde en duurzame keuze.
Marije Arentze, expert in misinformatie en spreker tijdens het event: "Er is online een overvloed aan verwarrende en tegenstrijdige informatie over gezonde voeding, en dat zal door AI alleen maar meer worden. Initiatieven als deze, die wetenschappelijke kennis vertalen voor een groot publiek, zijn waardevol om te zorgen dat consumenten met vertrouwen gezonde keuzes kunnen maken."
Hardnekkige misverstanden
Het Kleine Gezonde Boekje rekent af met een aantal hardnekkige misverstanden rondom plantaardige dranken, zoals:
- "Je hebt zuivel nodig om genoeg calcium binnen te krijgen." Veel plantaardige dranken zijn verrijkt en bevatten net zo veel – of zelfs meer – calcium.
- "Het toevoegen van voedingsstoffen is kunstmatig." In werkelijkheid is het een bewezen manier om essentiële voedingsstoffen zoals B12 en vitamine D binnen te krijgen.
Plantaardig diëtist Lobke Faasen, die ook tijdens de lancering sprak, zegt daarvoer: "Er bestaan zó veel mythes over plantaardig eten die simpelweg niet wetenschappelijk kloppen. Een goed gebalanceerd plantaardig dieet – mét haverdrank – voorziet je van alles wat je nodig hebt, van calcium en vezels tot eiwitten, en is tegelijkertijd een stuk vriendelijker voor de planeet. Het is beter voor mensen, beter voor de wereld, en ook gewoon ontzettend lekker."