Importheffingen drijven kosten levensonderhoud op

Importheffingen drijven kosten levensonderhoud op

06-05-2025 (12:15) - Economisch

De dreiging van importheffingen vergroot de al bestaande zorgen van consumenten over hun financiële situatie. Wereldwijd maakt 76% zich zorgen over de impact van dit handelsbeleid op hun eigen leven. In Nederland is dat 72%. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Consumer Sentiment Barometer van Kantar.

In Nederland worden inflatie (82%) en de economische situatie (79%) het vaakst genoemd als grootste zorgen. De oplopende heffingen zetten extra druk op het huishoudbudget: 27% van de Nederlanders vindt het moeilijker dan vorig jaar om de maandelijkse uitgaven te beheren. Bovendien zegt 36% moeite te hebben, of zelfs niet in staat te zijn, om aan de basisverplichtingen van het huishouden te voldoen.

Consument kijkt kritisch naar merken

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking (46%) vindt dat de economie er slechter voorstaat dan een jaar geleden. Hoewel de heffingen hun weerslag op de prijzen pas net beginnen te krijgen, nemen consumenten nu al maatregelen. Zo zoekt 43% actief naar kortingen en promoties, en koopt 30% vaker bij goedkopere winkels.

Opvallend is dat 83% van de Nederlanders verwacht zijn of haar levensstijl of koopgedrag aan te passen als gevolg van de stijgende prijzen. Slechts 11% denkt dat de economische situatie over een jaar is verbeterd. Terwijl 70% van de Nederlanders de Amerikaanse regering verantwoordelijk acht voor de onrust rondom de importheffingen, is men relatief positief over het optreden van de eigen overheid: 52% steunt het Nederlandse beleid tot nu toe. Slechts 10% vindt dat Nederland moet meegaan in de Amerikaanse eisen.

Amerikaanse merken onder druk?

Als reactie op de heffingen zegt 45% van de Nederlanders bewust meer lokale producten en diensten te willen kopen. In buurlanden van de VS ligt dat percentage nog hoger: Canada (66%) en Mexico (69%). Ook in India (77%), Zuid-Afrika (71%) en de Filippijnen (80%) zien we een duidelijke verschuiving richting lokale aankopen.

Daarnaast geeft 41% van de Nederlandse consumenten aan Amerikaanse producten en diensten te mijden. In Canada is dat 57%, terwijl in China 81% van de ondervraagden zegt minder geneigd te zijn Amerikaanse merken te kopen – cijfers die naar verwachting zullen stijgen zodra de tariefverhogingen breder voelbaar worden

Toon empathie en blijf zichtbaar

Bram van Schaik, Managing Director, Insights Division Kantar Nederland: "Mensen voelen de druk en de importheffingen verergeren het probleem. Deze onzekerheid voor de consument creëert een kans voor bedrijven om te innoveren, of het nu gaat om nieuwe producten of diensten, het veranderen van de prijsstructuur of het uitbreiden naar gerelateerde productcategorieën of nieuwe marktsegmenten. Bedrijven moeten zich blijven aanpassen om te voldoen aan de functionele en emotionele behoeften van mensen en zich te onderscheiden van de concurrentie - dit zijn onze bewezen groeifactoren."

Niet stoppen met adverteren

Bedrijven moeten blijven communiceren. Uit eerdere crises blijkt dat het stoppen met adverteren, zelfs voor zes maanden, negatieve effecten kan hebben op de omzet en groei. Wat jaren kan duren om te herstellen.

"Hoewel de meeste consumenten het economische beleid van de Amerikaanse regering de schuld geven van de importheffingen, staan merken ook onder vuur. Meer dan de helft van de Nederlanders (52%) denkt dat de prijzen stijgen omdat bedrijven profiteren van de crisis in de kosten van levensonderhoud en hen te veel laten betalen. Dat zou een zorg moeten zijn voor merken - of het nu waar is of niet. Marketeers moeten dus de juiste prijzen blijven hanteren - zelfs met importheffingen - en ze moeten begrijpen dat dit iets is waar ze invloed op kunnen uitoefenen."

Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 10.200 consumenten in 20 landen.


Bureaus

Media

Marketing