KVK Trendrapport juli: platformbedrijven aantrekkelijk voor jongeren

KVK Trendrapport juli: platformbedrijven aantrekkelijk voor jongeren

08-08-2022 (11:32) - Economisch

Het aantal starters in juli 2022 is vrijwel gelijk aan dat in dezelfde maand vorig jaar. Met 20.796 starters is de toename 3%. Het aantal stoppers is met 9.593 6% hoger dan vorig jaar juli. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over juli 2022.
 
Het totaal aantal inschrijvingen in het KVK Handelsregister per 1 augustus 2022 is verder gestegen naar 2.269.310. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er 114.445 inschrijvingen bij gekomen, een toename van ruim 5%. Het aantal faillissementen blijft met 127 laag en ligt net iets onder het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden (133).


Opmars platformbedrijven

In de sector Zakelijke diensten valt een stevige toename van het aantal startende particuliere beveiligers op (146% vergeleken met juli 2021). Daarnaast is er een sterke stijging van de categorie ‘overige zakelijke dienstverlening’ (+ 181%). Die is vrijwel helemaal toe te schrijven aan een toename van het aantal jongeren dat zichzelf aanbiedt via platformbedrijven. Het zijn er – alleen al in deze categorie – ruim 2.100 meer dan vorig jaar (7.492 vs. 9.613). Het gaat hierbij vooral om bijbaantjes: studenten, vakantiewerkers en jongeren die in hun in vrije uren werken. KVK ziet over de hele linie een enorme toename van deze platformconstructie. Als de activiteiten divers zijn, vallen deze jongeren onder de generieke categorie ‘overige zakelijke dienstverlening’.
 
Jessica van El, expert Jong Ondernemerschap bij KVK, over deze laatste categorie: ‘Zo’n platformconstructie lijkt aantrekkelijk voor jongeren. Ze kunnen zelf beslissen wanneer ze willen werken en het werk indelen naar hun eigen beschikbaarheid. Maar let op, hiermee zijn deze jongeren zelf ondernemer. Ze worden niet doorbetaald bij ziekte, krijgen geen vakantiedagen en bouwen geen pensioen op. Ook moeten ze zelf aangifte voor omzet- en inkomstenbelasting moet doen. De omzetbelasting moet ieder kwartaal opgegeven worde.' 

Bureaus

Media

Marketing