Massaclaim tegen X. Corp (voorheen Twiiter) gaat door

13-09-2023 (09:34) - Economisch

Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) begint definitief een rechtszaak tegen X. Corp (voorheen Twitter), het bedrijf dat tussen 2013 en 2021 eigenaar was van advertentieplatform MoPub. In november 2022 riep SDBN X. Corp ter verantwoording voor de illegale handel in de persoonlijke data van gebruikers van ruim 30.000 gratis apps zoals Wordfeud, Vinted, Grindr en Duolingo. Contact met X. Corp haalde de afgelopen maanden niets uit.

De stichting begint nu een rechtszaak. In een uitgebreide dagvaarding vordert de stichting schadevergoeding van X. Corp voor iedere gedupeerde.

 

Massale privacy schending en illegale datahandel

Advertentieplatform MoPub en X. Corp (toen het nog Twitter heette) verzamelden en verhandelden in Nederland tussen 2013 – 2021 op illegale wijze de gegevens van de gebruikers van meer dan 30.000 gratis applicaties op smartphones en tablets. Naast Wordfeud, Buienradar, Vinted, Shazam en Duolingo gaat het om tal van fitness apps zoals MyFitnessPal, menstruatie apps, dating apps als Grindr en Happn, spelletjes voor kinderen zoals My Talking Tom en apps waarin de bijbel centraal staat of apps die zich richten op moslims.

Ook als app-gebruikers zelf niet twitterden, konden X. Corp en MoPub via de gratis apps acht jaar lang persoonlijke gegevens verzamelen en delen. Consumenten wisten niet met wie en voor welk doel X. Corp en MoPub dat deden. MoPub deelde bijvoorbeeld persoonsgegevens en data over seksuele geaardheid, kinderwens of geloofsovertuiging op de advertentiemarkt. Deze data werden vervolgens doorverhandeld aan duizenden partijen. Ze verzamelden veel meer informatie dan nodig is en overtraden daarmee de belangrijkste wet rondom de bescherming van persoonsgegevens: de AVG.

X. Corp verantwoordelijk, schadevergoeding voor 11 miljoen gebruikers geëist

In november 2022 riep Stichting Data Bescherming Nederland het bedrijf X. Corp hiervoor ter verantwoording en begon via de website jestaattekoop.nl een bewustwordingscampagne. Meerdere brieven over en weer tussen SDBN en X. Corp. leidden niet tot een doorbraak. Vandaar dat SDBN vandaag bij de rechtbank in Rotterdam een procedure start.

SDBN eist namens 11 miljoen Nederlanders een schadevergoeding en zal een hogere schadevergoeding vorderen voor kinderen en gedupeerden van wie gevoelige data werd verzameld, zoals dat over hun geloofsovertuiging, seksuele geaardheid, of gezondheid. Verder stelt de stichting dat gebruikers ook recht hebben op winstafdracht. Dat betekent dat de totale geëiste schadevergoeding substantieel kan zijn. De stichting eist ook vernietiging van de onrechtmatig verzamelde data en persoonsgegevens door X. Corp en daaraan verbonden entiteiten.

Slachtoffers kunnen eigenlijk alleen collectief hun recht halen

Naar schatting tien miljoen volwassen en 1 miljoen kinderen uit Nederland die tussen oktober 2013 en december 2021 de gratis apps gebruikten, zijn slachtoffer van deze illegale handel in persoonsgegevens. Voor individuele slachtoffers is het in de praktijk onmogelijk om hun recht te halen tegen grote partijen als Twitter. Daarom gaat SDBN Twitter collectief verantwoordelijk houden met deze massaclaim.

De Nederlandse privacy specialist Anouk Ruhaak, voorzitter van SDBN, zegt hierover ‘Twitter heeft jarenlang data verzameld over miljoenen Nederlanders. Die data is vervolgens met duizenden bedrijven gedeeld en daar is veel geld mee verdiend. Het is moeilijk te achterhalen welke partijen allemaal toegang hebben gekregen en wie op dit moment onze data in handen heeft. Door X. Corp aansprakelijk te stellen hopen we niet alleen een schadevergoeding te krijgen voor alle gedupeerden, maar ook dit soort praktijken een halt toe te roepen. Helaas luisteren dit soort bedrijven vaak pas als het financieel pijn doet.’ 

Bewustwordingscampagne Je staat te koop

Via de website jestaattekoop.nl kan iedereen die de gratis apps heeft gebruikt informatie vinden en de rechtszaak steunen. Inmiddels hebben zich meer dan tienduizend Nederlanders ingeschreven. Slachtoffers hoeven niet te betalen om mee te doen aan deze rechtszaak.

Over Stichting Data Bescherming Nederland

SDBN is een Nederlandse non-profit stichting die zich inzet voor een wereld waarin privacy door bedrijven wordt gerespecteerd. SDBN beschermt de belangen van slachtoffers van privacyschendingen. De claim tegen Twitter en de campagne Je Staat Te Koop was de eerste collectieve rechtszaak van SDBN. Inmiddels heeft de stichting ook een zaak lopen tegen Amazon wegens privacyschendingen en het illegaal volgen van 5 miljoen Nederlandse Amazon gebruikers. De stichting heeft nog meer zaken in voorbereiding waarin de privacy van gebruikers is geschonden door grote tech bedrijven.

Voorbeelden van gratis apps die in elk geval tussen oktober 2013 en december 2021 persoonsgegevens uitwisselden via het MoPub-platform van Twitter:

Shazam (ruim 5 miljoen downloads)

 Vinted (ruim 4,1 miljoen downloads)

Helix Jump (ruim 4,2 miljoen downloads)

Wordfeud (ruim 3,8 miljoen downloads)

Trivia Crack (ruim 3,5 miljoen downloads)

Zedge Wallpapers (ruim 3,3 miljoen downloads)

Super-Bright LED Flashlight (ruim 3,1 miljoen downloads)

Picsart Photo & Video Editor (ruim 3 miljoen downloads)

 MyFitnessPal (ruim 2,9 miljoen downloads)

Piano Tiles 2 (ruim 2,9 miljoen downloads)

Agar.io (ruim 2,7 miljoen downloads)

8 Ball Pool (ruim 2 miljoen downloads)

My Talking Tom (ruim 2 miljoen downloads)

DuoLingo (ruim 1,9 miljoen downloads)

Badoo Dating. Chat. Friends (ruim 1,6 miljoen downloads)

 Solitaire – Zynga (ruim 1,6 miljoen downloads)

Happn Dating App (ruim 1,5 miljoen downloads)

Sudoku – Easy Brain (ruim 1,4 miljoen downloads)

Buienradar (ruim 1,3 miljoen downloads)

 Grindr – Gay chat (ruim 510.000 downloads)

 


Bureaus

Media

Marketing