Nieuwe functie Revolut geeft zakkenrollers geen schijn van kans
Revolut, de internationale fintech met meer dan 700.000 klanten in Nederland, lanceert vandaag Vermogensbescherming. De nieuwe functie biedt een extra laag identifiteitsverificatie en is ontworpen om te voorkomen dat dieven toegang krijgen tot geld dat klanten opzij zetten in 'Pockets' in de Revolut-app.
Veel bankapps vertrouwen op één biometrische autorisatie (zoals gezichts- of vingerafdrukherkenning) bij het openen van de app. Dit is kwetsbaar als een zakkenroller de geregistreerde vingerafdruk of afbeelding verandert.
Geavanceerde technologie
Revolut gaat een stap verder met geavanceerde gezichtstechnologie. Als de functie Vermogensbescherming is ingeschakeld, wordt de identiteit van de gebruiker geverifieerd aan de hand van de selfie ID-controles die de klant heeft gedaan toen die zich voor het eerst aanmeldde bij Revolut. Zo wordt verhinderd dat fraudeurs geld overschrijven vanuit Pockets van klanten, zelfs als de beveiliging van hun telefoon is gecompromitteerd. De functie Vermogensbescherming, waarvoor klanten zich moeten aanmelden, kan worden ingeschakeld voor Pockets.
Drukke zomer
Revolut introduceert als een van de eerste Vermogensbescherming, net voor het drukke zomerseizoen vol reizen en festivals. Op evenementen en toeristische plekken is het risico op telefoondiefstal hoger. In Amsterdam nam zakkenrollen in 2023 toe met 40%. Fraudeurs maken ook gebruik van 'shoulder-surfing' om wachtwoorden te achterhalen en beveiligingsmaatregelen te omzeilen, of stelen telefoons terwijl ze al ontgrendeld zijn.
Woody Malouf, Head of Financial Crime bij Revolut: “We nemen fraude en financieel verlies zeer ernstig. Vermogensbescherming biedt onze klanten een extra beveiligingslaag. Ze kunnen gerust zijn dat hun geld veilig is, zelfs als hun telefoon zoekraakt of wordt gestolen.”
Fraudeurs uitschakelen
Vermogensbescherming maakt deel uit van Revolut Secure, dat geavanceerde beveiligingsfuncties bundelt. Revolut heeft krachtige bescherming achter de schermen, waaronder AI-modellen en een team van meer dan 4.000 anti-financiële criminaliteitsexperts. In 2023 voorkwam Revolut meer dan ruim 560 miljoen euro aan potentiële frauduleuze transacties en werkt continu aan verbetering om fraudeurs een stap voor te blijven.