Onderwijsminister schrapt reeks aan subsidies onderwijs, cultuur en NPO

Onderwijsminister schrapt reeks aan subsidies onderwijs, cultuur en NPO

24-10-2024 (15:59) - Economisch

Het kabinet gaat nog meer bezuinigen op organisaties die subsidie krijgen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Er gaat minder geld naar culuur, onderwijs en de Nederlandse Publieke Omroep. 

PVV, VVD, NSC en BBB hebben in het hoofdlijnenakkoord afgesproken dat alle ministeries samen de komende jaren 1 miljard euro moeten bezuinigen op subsidies. Op Prinsjesdag was al bekendgemaakt dat hier de grootste uitdaging ligt.

Omroepen flink gekort

Minister Eppo Bruins moet de komende jaren ruim 360 miljoen euro bezuinigen op subsidies. Hij stuurde donderdag een brief aan de Tweede Kamer waarin hij zijn plannen uiteenzet. Zo wordt er ruim 10 miljoen euro bezuinigd op cultuursubsidies en wordt de NPO 6,6 miljoen euro extra gekort. Deze miljoenen komen bovenop de al eerder aangekondigde bezuiniging van 100 miljoen euro. Regionale en lokale omroepen gaan er bijna 2 miljoen euro op achteruit.

Minder geld naar onderwijs

Ook gaat er minder geld naar ondersteuning voor leerlingen en studenten. De subsidies voor leerlingen die thuiszitten gaan omlaag, er wordt minder geld gestoken in bewegingsonderwijs én gaat er minder subsidie naar beurzen voor leraren die willen promoveren. Volgens Bruins blijkt uit een evaluatie dat de regeling de afgelopen jaren geen effect heeft gehad op de onderwijsresultaten.

Goed lopend mbo-fonds geschrapt

De regeling die de samenwerking tussen mbo-instellingen, de publieke sector en het bedrijfsleven stimuleert wordt ook geschrapt. Deze regeling liep sinds 2014 en heeft veel opgeleverd. Bruins noemt het schrappen daarom ook ''pijnlijk''. De eerste bezuinigingen op subsidies moeten vanaf al 2026 effect hebben. In dat jaar tellen die op tot een besparing van 138 miljoen euro.

Bezuinigingen nadelig voor concurrentievermogen

Bruins erkent dat de kortingen op de subsidies in samenloop met andere maatregelen ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om de gestelde doelen te halen. Een voorbeeld daarvan zijn de bezuinigingen op de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek waar de zwaarste klap valt. De NWO is een van de belangrijkste wetenschapfinanciers en moet ruim 21 miljoen euro inleveren bovenop de al eerder aangekondigde bezuinigingen. Volgens Bruins heeft dit "een mogelijk negatieve impact" op het halen van de doelen van het wetenschapsbeleid. "Daarnaast zijn deze bezuinigingen potentieel nadelig voor het concurrentievermogen van Nederland."


NU.nl en NOS

Bureaus

Media

Marketing