Onderzoek ASICS: wie sport als tiener, voelt zich mentaal beter als volwassene

Onderzoek ASICS: wie sport als tiener, voelt zich mentaal beter als volwassene

25-04-2024 (14:50) - Marketing

Als je tijdens je tienerjaren voldoende sport, leidt dit tot een beter mentaal welzijn wanneer je volwassen bent. Dat blijkt uit een onderzoek door ASICS onder 26.000 deelnemers uit 22 landen.

Het tweede State of mind-onderzoek laat zien dat hoe meer mensen sporten, hoe hoger hun State of Mind-scores op het gebied van mentaal welzijn zijn. De State of Mind-score is een maatstaf die de mentale of emotionele toestand van een individu op een bepaald moment laat zien. Actieve sporters in Nederland hebben een gemiddelde State of Mind-score op het gebied van 66/100, terwijl inactieve sporters een lagere State of Mind-score hebben van 62/100. 

De gemiddelde State of Mind-score in Nederland staat gelijk aan het wereldwijde gemiddelde, met een score van 65/100. Hiermee staat Nederland op de negende plaats van de in totaal 22 landen die onderzocht zijn. 65% van de Nederlanders beweegt regelmatig, waardoor het niveau van fysieke activiteit in Nederland hoger ligt dan in de rest van de wereld.

Essentieel voor bewegingsgewoonten

Ook toont het onderzoek dat het actief blijven als tiener essentieel is voor het ontwikkelen van goede bewegingsgewoonten. Deelnemers die tijdens hun tienerjaren aan lichaamsbeweging deden, melden hogere activiteitsniveaus en State of Mind-scores als volwassenen. 

Het onderzoek wijst de leeftijden van 15-17 jaar aan als de belangrijkste jaren om actief te blijven en wanneer stoppen met sporten aanzienlijke invloed heeft op je mentale gesteldheid in de komende jaren. In Nederland hebben degenen die regelmatig hebben gesport toen ze tussen de 15-17 jaar oud waren, een gemiddelde State of Mind-score van 67/100 als volwassene, terwijl degenen die niet actief waren tijdens die jaren een State of Mind-score hebben van 61/100.

Daarnaast waren de volwassenen die tijdens hun tienerjaren niet actief waren, minder gefocust, zelfverzekerd, kalm en rustig dan volwassenen die tijdens hun tienerjaren wel sportten. 

Sport-generatiekloof

Zorgwekkend genoeg liet het onderzoek ook een sport-generatiekloof zien, waarbij jongere generaties steeds minder actief zijn. In Nederland gaf bijna tweederde van de Stille Generatie aan dagelijks actief te zijn geweest in hun vroege jeugd, vergeleken met slechts 17% van de Millennials en slechts 22% van Generatie Z.

Generatie Z in Nederland heeft een aanzienlijk lagere gemiddelde State of Mind-score op het gebied van mentaal welzijn van 62/100 in vergelijking met zowel de Babyboomers als de Stille Generatie met een score van 72/100.

Professor Brendon Stubbs, een toonaangevende onderzoeker op het gebied van lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid van King's College London, zei: "Het is zorgwekkend om deze daling in activiteitsniveaus te zien bij jongere respondenten op zo'n cruciale leeftijd, vooral omdat het onderzoek een verband heeft aangetoond met lagere welzijnsniveaus op volwassen leeftijd."

"Over de hele wereld vertoont Generatie Z al de laagste State of Mind-scores op het gebied van mentaal welzijn in vergelijking met de Stille Generatie, dus dit kan een enorme impact hebben op toekomstig mentaal welzijn over de hele wereld."

Rutger Koene, Marketing Manager Benelux bij ASICS zegt: ''De resultaten van onze tweede wereldwijde State of Mind onderzoek laten zien hoe belangrijk het is dat jonge mensen actief blijven en welke impact dit kan hebben op hun geestelijke gesteldheid in de loop der jaren. Die impact is voor ons ook het uitgangspunt voor de samenwerking met MIND Us, waarmee we de krachten bundelen om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren.''

''Bij ASICS zetten we ons in om mensen te ondersteunen en te inspireren om te bewegen voor een positief mentaal welzijn gedurende hun hele leven. Dit doen we eigenlijk al sinds de oprichting in 1949. ASICS is opgericht vanuit de overtuiging dat sport en lichaamsbeweging niet alleen het lichaam, maar ook de geest ten goede komen. ASICS is een acronym voor 'Anima Sana in Corpore Sano' oftewel; 'Een gezonde geest in een gezond lichaam.''


Bureaus

Media

Economisch