Journalistieke uitglijder FD
Het Financieele Dagblad moet eerdere berichtgeving over Payvision-oprichter Rudolf Booker rectificeren op de voorpagina van de krant. Dat heeft de rechtbank Amsterdam op 29 november beslist in een zaak die Booker tegen de zakenkrant had aangespannen.
De rechter noemt een door het FD vermeende onderzoeksrichting van het Openbaar Ministerie naar één van de oprichters van Payvision als ‘gekunsteld’ en niet overtuigend. Volgens het FD zou sprake zijn geweest van een verdenking van prijsopdrijving bij de verkoop van Payvision aan ING. Het FD deed de uitspraken in vier artikelen
en in een podcast.
De rectificatie moet niet alleen op de voorpagina worden opgenomen, maar ook een week lang zichtbaar zijn op de website en worden uitgesproken in de volgende editie van de podcast van het FD genaamd 'Dagkoers'. De rechtbank oordeelt dat de uitspraken die vermeld werden in de krant en in de podcast niet gebaseerd waren op feiten. Het FD zou zijn berichtgeving hebben gebaseerd op “anonieme bronnen rond het onderzoek”.
Rectificatie
Het gaat om de volgende tekst: “Rectificatie op van last van de voorzieningenrechter. In een drietal publicaties, verschenen op 1 en, 2 november 2022, heeft het FD beweerd dat Rudolf Booker verdachte is van oplichting. Het Openbaar Ministerie zou onderzoek doen of hij zich ten tijde van de verkoop van het bedrijf Payvision aan ING schuldig heeft gemaakt aan prijsopdrijving. In een vierde publicatie, van 9 november, heeft het FD aangegeven dat het Openbaar Ministerie maandenlang onderzoek heeft gedaan. Deze beweringen vonden geen steun in de feiten. De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam heeft op 29 november 2022 geoordeeld dat deze publicaties onrechtmatig waren tegenover Rudolf Booker."