Finalisten Next Step Program 2022 bekend

27-09-2022 (13:42) - Prijzen

Op 21 september zijn door de vakjury de drie architectenbureaus bekendgemaakt voor de Next Step Award 2022. De bureaus maken kans op 10.000 euro en een mogelijke ontwerpopdracht van ontwikkelaar Synchroon. Op 3 november tijdens de BNA Architectendag in NEXT in Delft wordt de winnaar bekendgemaakt.

Van de bijna dertig aanmeldingen zijn er tien jonge bureaus geselecteerd voor de Next Step Ahead Group. Deze tien bureaus hebben de afgelopen maanden een intensief programma doorlopen, gericht op ondernemerschap en doorontwikkeling van het bureau. Albert Herder: ”De finalisten tonen focus en durven keuzes te maken. Daarnaast is het goed om te zien dat het veelal gaat over de integraliteit van het ontwerpen: het nadenken en samenwerken met álle disciplines. Het doorontwikkelen van ondernemerschap voor jonge bureaus is best ingewikkeld. Juist die ondernemingsstrategie is voorwaarde voor succes.”

Finalisten

Baltussen van Schaik toont focus, heeft een sterk verhaal dat met humor wordt gebracht. Ondanks dat ze nog een heel jong bureau zijn, zijn hun principes goed. Ze ontwerpen met een onderscheidende visie en denken verder dan alleen de opdracht. 

Loer Architecten overtuigde de jury door zijn sterke pitch, het tonen van vakmanschap, integraliteit in ontwerp en het praktisch kunnen maken van zijn visie. Het bureau begrijpt de hele tendens van de markt en gaat goede samenwerkingen aan met andere partijen. Denkt na over het verdichten, vergroenen én verbinden.

Site Practice verraste de jury positief ten opzichte van de presentatie in maart. Met hun projecten, ook in het buitenland, tonen ze vakmanschap, kwaliteit en kennis op het gebied van circulariteit en alternatief materiaalgebruik.

Vakjury

De vakjury bestaat uit Albert Herder (Studioninedots), Janne van Berlo (Atelier van Berlo en winnaar van de 3e editie), Steven Delva (DELVA), Ellen Schindler (De Zwarte Hond) en Noor Huitema (Copper8). Zonder stemrecht Tobias Verhoeven (Synchroon) en Fred Schoorl (BNA).

Next Step Program

Next Step Program is een programma van BNA en Synchroon speciaal voor opkomend ontwerptalent in de architectuur. Missie: jonge bureaus stimuleren hun ontwerptalent te ontwikkelen, gekoppeld aan ondernemerschapsvaardigheden. Bij de ontwerpopdracht van ontwikkelaar Synchroon krijgen de finalisten de kans om zich met een mentor uit het architectenvak verder te verdiepen in hun ontwikkeling. Centraal staat het ontwikkelen van het creatief ondernemerschap in zowel ontwerp als werkwijze van het bureau, dat bijdraagt aan het sneller bereiken van de voor architectuur relevante drie Sustainable Development Goals (SDG’s).