Stoov wint Oryx-prijs bij de FD Gazellen Awards 2022

24-11-2022 (16:22) - Prijzen

Stoov, de Nederlandse maker en bedenker van duurzame warmtekussens en -dekens, heeft bij de FD Gazellen Awards 2022 de Oryx-prijs - de prijs voor de meest bijzondere groeiprestatie - in ontvangst mogen nemen.

Dit werd bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking van de negentiende editie van de FD Gazellen Awards, een initiatief van Het Financieele Dagblad. Met deze erkenning behoort de Nederlandse scale-up tot een van de snelst en meest uitzonderlijk groeiende bedrijven van Nederland.

Criteria

De jaarlijkse FD Gazellen Awards werden deze maand voor de negentiende keer uitgereikt aan Nederlandse ondernemingen. Om in aanmerking te komen voor een award zijn diverse criteria vastgesteld, zoals een omzetgroei in de voorgaande drie jaar van minimaal 20%, waarbij het laatste jaar winstgevend werd afgesloten. Bij de feestelijke uitreiking worden de top drie allersnelste groeiers per regio en omzetcategorie bekendgemaakt. Tijdens dezelfde bijeenkomst worden bovendien twee extra prijzen uitgereikt. Naast de winnaar van de top 100 wordt ook de winnaar van de juryprijs, de Oryx, uitgeroepen.

Oordeel van de jury

Snel en sterk. Dat zijn de karakteristieken van de oryx, een van de grootste gazellen die het dierenrijk kent. Niet alleen beloont de jury de groeicijfers van de winnaar van de Oryx-prijs, er is ook gekeken naar toekomstvisie, leiderschap en strategie. Er werd nu beoordeeld met extra aandacht voor duurzaamheid en diversiteit.

Impact

Het oordeel van de jury luidde als volgt: "Bij Stoov komt een aantal zaken bij elkaar. Het bedrijf maakt impact. Niet alleen met zijn product, maar ook bijvoorbeeld door gebruik te maken van een sociale werkplaats in het productieproces. De ondernemer is ambitieus, maar laat zich niet leiden door de cijfers - of eigenlijk de winst - op zoek naar de goedkoopste oplossing, maar heeft ook oog voor duurzame of sociale zaken rondom het ondernemen. Dat zijn juist ook de thema’s die de jury dit jaar zwaarder heeft laten meewegen in zijn oordeel. Er is groei in het binnenland en ondertussen krijgt ook de internationale expansie steeds meer vorm. Ingredie¨nten voor een verder succes."

Erkenning

Niek Veendrick, CEO van Stoov: "We zijn enorm trots deze Oryx-prijs in ontvangst te mogen nemen. Een prachtige erkenning van onze inzet op duurzame groei gebouwd op een relevant product en een sterke merkstrategie. Het hele team van Stoov heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om heel Nederland en de rest van Europa kennis te laten maken met onze warmteproducten – en met succes. Inmiddels bedienen we zeven Europese markten, zien we een structurele vraag naar onze producten en blijven we ons team voortdurend uitbreiden. Het is onze ambitie om deze groei door te zetten en consumenten in alle Europese landen en daarbuiten duurzaam te verwarmen met onze producten."

In de jury zitten: Heleen Dura-van Oord (partner investeringsmaatschappijen), Kees de Jong (initiatiefnemer nlgroeit) en Marcel Broersma (oprichter bedrijvendokter Peak Value).