Zeven voedingsproducenten verminderen het aantal vlees- en visrecepten

26-03-2024 (15:14) - Sustainable

Op verzoek van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, passen zeven voedselmerken de recepten op hun verpakkingen aan zodat de helft van de recepten vegetarisch is. Het gaat om recepten op de verpakkingen van allerlei kruidenmixes, rijstgerechten en verspakketten van de merken Conimex, Fairtrade Original, Jumbo, Knorr, Koh Tai, Patak's en Plus.

Wakker Dier onderzocht bijna 700 recepten op verpakkingen in de supermarkt. Daaruit bleek dat 82 procent daarvan vlees of vis bevatte. Bovenstaande merken beloven de recepten aan te passen. 

Effect op voedingskeuzen

Esther van Spronsen, hoofd van Unilever's voedingsafdeling, waaronder merken zoals Knorr en Conimex vallen, vertelt dat het komende jaar de helft van de recepten vegetarisch zullen zijn: "Het is een terechte vraag van Wakker Dier. Op dit moment eet gemiddeld 40 procent van alle Nederlanders plantaardige eiwitten. Als we het milieu willen verbeteren en gezonder willen leven leven, moeten we naar 60 procent". Van Spronsen gelooft dat de verandering een effect zal hebben op de voedingskeuzen van de consument, omdat "één op de drie mensen het recept op de achterkant van de verpakking exact volgt". 

"Het plaasten van vegetarisch gerechten op de verpakkingen kan klanten helpen in het maken van gezondere en bewustere voedingskeuzes. Pakjes en zakjes zijn bij uitstek bedoeld om consumenten te inspireren met eenvoudige gerechten", zegt Collin Molenaar namens de organisatie.

 


NOS.nl