Deze 10 plantaardige startups vervangen de dierlijke eiwitten op je bord
Tijdens de tweede editie van Plant FWD op 23 en 24 april in Amsterdam, zullen tien ambitieuze en innovatieve startups van over de hele wereld hun plantaardige producten en innovaties op het podium pitchen. Fermentatie, mycelium en plantaardige ‘vis’ domineren dit jaar de innovaties.
Zes weken lang kregen plantaardige startups van over de hele wereld de kans om hun pitches in te dienen als onderdeel van het Plant FWD start-up programma's. De organisatie ontving ruim 75 inzendingen, verdeeld over een breed scala aan categorieën uit 19 verschillende landen, waaronder Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Kenia, Letland, Nieuw-Zeeland en vele andere. Samen met partners Brave New Food en Impact Hub, selecteerde de organisatie tien ambitieuze startups die tijdens het evenement het podium zullen betreden:
1. Time Travelling Milk Man (Nederland) belooft toekomstbestendige plantaardige zuivel te creëren door de introductie van natuurlijke, gezonde en duurzame romigheid gebaseerd op de geheimen die verborgen zijn in zonnebloemzaden: oleosomen.
2. Esencia Foods (Duitsland) gebruikt natuurlijke schimmel fermentatie om alternatieven voor ‘whole cuts’ vis en zeevruchten te ontwikkelen. Hun producten zijn rijk aan eiwitten, vezels, Omega-3, veganistisch, niet-GMO en vrij van antibiotica.
3. Onego Bio (Finland) benut de kracht van fermentatie om echt eiwit te creëren met superieure functionaliteit, voeding en duurzaamheid – en dat alles geheel dierproefvrij.
4. Adamo Foods (Verenigd Koninkrijk) is een voedseltechnologiebedrijf dat innovatieve vlees alternatieven voor ‘whole cuts’ ontwikkelt. Hun belangrijkste wapenfeit: ‘s werelds eerste duurzame en heerlijke steak, volledig gemaakt van schimmels.
5. Tempty Foods (Denemarken) mycelium, quinoa, linzen en een vleugje kruiden vormen de basis van de volgende generatie vervangers voor tofu en vlees: Tempty! Een voedingsmiddel voor de toekomst, volledig gebaseerd op groene eiwitten.
6. Sproutje (Nederland), geboren in de straten van Rotterdam, belooft deze start-up ‘Flavour up your weekdays!’ met 100% plantaardige creaties zoals Super Bolognese, Osaka Curry, Hanoi Stir Fry en Veggie ‘Jus’.
7. The Good Pulse Company (Verenigd Koninkrijk) ontwikkelt functionele ingrediënten op basis van peulvruchten met behulp van nieuwe verwerkingsmethoden die specifiek zijn afgestemd op het maken van plantaardige kazen met een hoog eiwit- en vezelgehalte, gecombineerd met een onvergetelijke smaak.
8. OLALA! (Frankrijk) is nogal kieskeurig als het om eten gaat – waarschijnlijk dankzij hun Franse roots. Daarom creëren ze een nieuwe range aan plantaardige visproducten, die heerlijke smaakervaringen bieden aan foodies over de hele wereld.
9. Willicroft (Nederland) is het eerste B Corp-gecertificeerde plantaardige kaasbedrijf van Europa. Ze maken heerlijke kazen en boter van bonen en linzen, waarbij ze ervoor zorgen dat er geen concessies worden gedaan aan smaak, textuur en de impact op onze planeet.
10. Extracellular (Verenigd Koninkrijk) legt zich geheel toe op het ondersteunen van duurzame biotechnologie. Door het bieden van onderzoeks-, ontwikkelings- en productiecapaciteiten helpen ze bij de ontwikkeling van gecultiveerd vlees, vis en zeevruchten.
Duidelijke trends
Marcel van der Heijden, een van de oprichters van Plant FWD, vertelt: “Ook dit jaar was het weer een uitdagend en spannend proces om deze tien start-ups te kiezen. We zijn erg onder de indruk van deze 75 innovatieve bedrijven en hun oplossingen voor een duurzamer en plant-forward voedselsysteem. Dit jaar zagen we een duidelijke trend richting alternatieven voor vis, plantaardige ingrediënten en food-tech. We zijn ook erg blij om te zien dat een groot deel van de start-ups technologieën gebruikt zoals het upcyclen van restproducten, fermentatie en mycelium en kunnen echt niet wachten om deze ondernemers hun innovaties live op het podium te zien pitchen!”