Foodello redt in Nederland 1 miljoen kilo aan voedsel van verspilling
Ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel in de wereld eindigt bij het afval. In Nederland wordt jaarlijks gemiddeld 2 miljard kilo voedsel verspild.* Online supermarktketen Foodello is koploper op het gebied van het tegengaan van voedselverspilling. Inmiddels is een mijlpaal bereikt: Foodello heeft 1 miljoen kilo voedsel gered van de verspilling.
“We zijn op de goede weg”, vertelt marketingmanager Bas Dekker van Foodello. “Wij pakken het probleem van voedselverspilling aan door ons te richten op de producent. Dus eigenlijk al vóórdat artikelen bij de supermarkt belanden.”
Foodello heeft een punt in de voedselproductie- en verkoopketen gevonden dat kan worden geoptimaliseerd door voornamelijk restpartijen van producenten en merken online aan consumenten te verkopen. De hoeveelheid verspild voedsel die onlangs is verkocht, bedroeg meer dan 1 miljoen kilo.
Voedsel van kwaliteit dat ook veilig is
Online supermarkt Foodello is sinds kort ook in heel België actief en wil in de toekomst uitbreiden naar andere landen binnen Europa. Het proces start bij de producent, die restpartijen weggooit vanwege bijvoorbeeld een bijna gepasseerde houdbaarheidsdatum, seizoensgebonden producten (denk aan de chocolade paaseitjes met Pasen) maar ook als een merk een verandering van verpakkingsmateriaal heeft. Deze restpartijen koopt Foodello op en verkoopt ze online om voedselverspilling tegen te gaan.
Verantwoorde keuze consument
Ongeveer een derde van de voedselverliezen komt van huishoudens, de rest van onder meer de industrie, groothandel en primaire voedselproductie. Foodello is blij met het resultaat van 1 miljoen kilo voedselverspilling die inmiddels is tegengegaan en is van mening dat de inflatie en de algemene prijsstijging het kopen van goedkoop voedsel nog relevanter hebben gemaakt. “Mensen zijn zich meer bewust van de problematiek van afval en willen impact maken met hun keuzes. Goedkope boodschappen en het verminderen van verspilling zijn duidelijk interessant voor mensen”, zegt Bas.
* Bron: Monitor Voedselverspilling Update 2019.