Start-up DeWarmte winnaar ASN Bank Wereldprijs
12-11-2020 (09:12) - Sustainable
DeWarmte heeft de eerste prijs gewonnen van de ASN Bank Wereldprijs, de competitie voor duurzame startups. Kumasi Drinks en Forest Wool werden respectievelijk tweede en derde. De drie start-ups blinken volgens de vakjury uit in duurzame impact, innovatie en creativiteit.
Juryvoorzitter Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely: ‘Het wordt voor ons elk jaar moeilijker om winnaars te selecteren. De deelnemers hebben zulke uiteenlopende ideeën die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan de toekomst van onze planeet. Gelukkig hebben we als jury een systeem ontwikkeld om de finalisten goed met elkaar te vergelijken. Sander en Auke van de DeWarmte vielen uiteindelijk het meest op. Alles aan hun oplossing om woningen te verduurzamen klopt en beide ondernemers zijn heel bevlogen en betrokken bij het onderwerp. Ik heb het gevoel dat ze heel groot kunnen worden’.
HeatCycle
DeWarmte verwarmt je huis met warmte dat via je doucheputje of wasmachine wegstroomt. Auke de Vries en Sander Wapperom, alumni van de TU Delft, winnen warmte terug uit het huishoudelijk riool en slaan het op voor hergebruik met hun innovatieve HeatCycle. Ze benutten waardevolle warmte die anders verloren gaat en hebben zo positieve impact op de energietransitie. De winnaars krijgen 25.000 euro.
(H)eerlijk drankje
Kumasi Drinks maakt eerlijke sappen en soda’s van het vruchtvlees van de cacaovrucht. Door een product temaken van het sap dat vrijkomt bij het openbreken van de cacaovrucht zorgen Lars Gierveld, Linda Klunder en Rogier Power ervoor de cacaoboeren meer verdienen aan het verbouwen van cacao én dat de Nederlandse consument kan genieten van een (h)eerlijk drankje. Aan de tweede prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.
Textiel van dennenaalden
Forest Wool maakt textiel van dennennaalden. Materiaalontwerper Tamara Orjola extraheert vezels uit dennennaalden - afvalmateriaal afkomstig uit de houtindustrie - en gebruikt dit voor textielproductie. Omdat er geen landbouwgrond en water nodig zijn voor de productie van haar Forest Wool is het een duurzaam alternatief voor katoen. Orjola heeft 10.000 euro gewonnen met haar derde plaats.
FALAFVAL
FALAFVAL maakt falafel van groente-reststromen, opgekocht bij de lokale producent voor een eerlijke prijs. Ayuk Bakia en Scifo Minnaard laten zien en proeven dat veel voedselafval écht geen afval is. Met minimum waste, maximum taste strijden ze voor een duurzamere voedselketen. Ze wonnen de publieksprijs (5.000 euro).