‘152W96TH street’ wint 32ste Annie M.G. Schmidtprijs

‘152W96TH street’ wint 32ste Annie M.G. Schmidtprijs

22-04-2024 (13:59) - Awards

Tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival werd de winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs 2023 bekendgemaakt. Alex Klaasen ontving de prijs voor zijn lied ‘152W96TH street’, afkomstig uit het theaterprogramma ‘No Ponies’. De muziek werd geschreven door Peter van de Witte.

De Annie M.G. Schmidtprijs wordt door Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival sinds 1992 uitgereikt aan een tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar. De prijs is vernoemd naar schrijver Annie M.G. Schmidt, die bij leven haar naam aan de prijs verbond. De winnaar ontving een buste ontworpen door kunstenaar Frank Rosen en ook een geldbedrag van 3500 euro. Eerdere winnaars zijn onder meer Jan Beuving, Brigitte Kaandorp en Jeroen van Merwijk.

Juryrapport

De jury bestond uit juryleden Jurrian van Dongen (voorzitter), Bertram van Alphen, Cor Bakker, Eva Bauknecht, Marcel Bijlo, Haytham Safia, Hijlco Span, Amir Vahidi en Joy Wielkens. Volgens de jury wordt Klaasen geprijsd voor zijn genadeloze eerlijkheid in ‘152W96TH street’: “Tekstschrijver en componist rekken met bravoure de grenzen op van wat een Nederlands theaterlied kan zijn. Geraffineerd brengt de muziek structuur aan in een ervaring die alle kanten op schiet. Alex Klaasen vertolkt zijn nachtmerrie weergaloos. Z’n stem vol levensgretigheid, dan weer dof van ellende, dan weer weemoedig. Elke zin met een timing alsof de paniekaanval nu aan de hand is (...) Genadeloze eerlijkheid en exact de goeie details in een vorm die past als een handschoen maken van deze zeer persoonlijke belevenis een universeel kunstwerk."