Aanmelden voor Lush Prize 2024 geopend

31-08-2023 (11:12) - Awards

De zoektocht naar uitmuntende initiatieven die erop gericht zijn dierproeven volledig uit te bannen is opnieuw gestart. Aanmelden voor Lush Prize 2024 is geopend!

De Lush Prize is er voor het ondersteunen en stimuleren van onderzoekers die werken aan het ontwikkelen van technieken die dierproeven overbodig maken. Alle initiatieven en projecten wereldwijd die erop gericht zijn om een einde te maken aan het gebruik van dieren bij het testen van productveiligheid en die in de afgelopen twee zijn opgezet, komen in aanmerking voor Lush Prize.

Aanmelden is mogelijk binnen vijf disciplines via lushprize.org. De sluitingsdatum voor nominaties is vrijdag 1 december. De prijzen worden uitgereikt tijdens een ceremonie op vrijdag 17 mei 2024.

waar staat is de Lush Prijs voor?

De Lush Prize is de grootste award in de dierproefvrije sector en de enige die zich richt op het vinden van goede, alternatieve testmethoden die dierproeven volledig uitbannen. Onder eerdere winnaars bevinden zich universiteiten in de Verenigde Staten die gespecialiseerd zijn in organ-on-a-chip-onderzoek, Chinese wetenschappers die menselijke stamcellen gebruiken in hun tests en Britse projecten die zich richten op computermodellen die de giftigheid van chemische stoffen inschatten.

“Sinds de start van de Lush Prize tien jaar geleden hebben we het aantal wetenschappers met projecten gericht op het voorkomen van dierproeven zien groeien van enkele honderden naar vele duizenden. We zien steeds vaker moleculair-wetenschappelijke methoden. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de oude technologie waarbij levende dieren worden gebruikt om te onderzoeken wat er bij mensen zou kunnen gebeuren, wordt vervangen door een meer geloofwaardige en nauwkeurige werkwijze die zowel mens als dier ten goede komt", zegt Rob Harrison, directeur van Lush Prize

Grootste award dierproefvrije sector

De Lush Prize werd in 2012 in het Verenigd Koninkrijk opgericht met als doel de dag waarop dierproeven overbodig zijn dichterbij te brengen. Dit prijzenfonds is een samenwerking tussen Lush en Ethical Consumer. Met ruim 300.000 euro aan fondsen is Lush Prize de grootste award in de dierproefvrije sector. Er zijn vijf categorieën, waarbinnen verschillende winnaars worden gekozen:

Public Awareness: het creëren van publieke bewustwording van huidige proeven
Science: de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven
Training: het trainen van onderzoekers op het gebied van dierproefvrije methoden
Lobbying: het aanmoedigen van het gebruik van alternatieven m.b.t. regelgeving en toezicht
Young Researcher: wetenschappers onder 35 jaar die zich richten op onderzoek naar alternatieve proefmethoden
Beste grote wetenschappelijke samenwerking
Beste liefdadigheidsproject op het gebied van gezondheid

Daarnaast wordt een erkenningsprijs uitgereikt voor de effectiefste politieke prestatie gericht op het uitbannen van dierproeven. Dit jaar zijn er twee nieuwe erkenningprijzen aan de lijst toegevoegd:

In de afgelopen tien jaar heeft de Lush Prize meer dan 3 miljoen euro uitgekeerd aan verschillende internationale projecten en initiatieven die zich inzetten voor het volledig uitbannen van dierproeven.

Jury

De juryleden van Lush Prize zijn een samenstelling uit een breed spectrum van mensen, waaronder onafhankelijke wetenschappers, prominente activisten, experts op het gebied van dierenwelzijn, politici, medewerkers van Lush, Lush-klanten en een eerdere winnaar van de Young Researcher Award. Tot de nieuwe juryleden van dit jaar behoren: professor Marize Campos Valadares - Professor Toxicologie aan de Faculteit Farmacie, Universidade Federal de Goiás, Brazilië. Sinds 2023 is ze ook gasthoogleraar aan de Universiteit van Tübingen in Duitsland en vicevoorzitter van de Braziliaanse Vereniging voor Toxicologie. Professor Valadares was ook winnaar van de Lush Prize in 2020. Professor Ellen Fritsche - hoogleraar Milieutoxicologie, Heinrich-Heine-Universiteit Düsseldorf, Duitsland in samenwerking met het IUF - Leibniz Research Institute for Environmental Medicine. Daarnaast heeft Ellen een gasthoogleraarschap aan de Zhejiang Chinese Medical University in Hangzhou, China.